En eventuell streik i lønnsoppgjøret i industrien vil stoppe papirutgavene av Aftenposten, VG, Dagens Næringsliv og Dagsavisen i starten av rettssaken om 22. juli-angrepene.

For maskinene på trykkeriet til Media Norge Trykk i Nydalen i Oslo er enkle tekniske problemer en del av vanlig drift. Problemet er at de som skal få maskinene i gang igjen kan være i streik fra søndag.

Søker unntak

I går var direktør Bjarne Andersen i Media Norge Trykk Oslo på vei til Fellesforbundet for å søke om å bli unntatt fra en eventuell streik.

— En streik på vårt trykkeri vil bety en konkurransevridning overfor andre aviser. Dette vil ramme dekningen av 22. juli-rettssaken, som starter mandag. Den har jo mer enn normal medieinteresse, sier Andersen.

Teknikerne ved trykkeriet i Nydalen er organisert i Fellesforbundet. Teknikerne i andre avistrykkerier er omfattet av avtaler der forhandlingene ennå ikke har startet.

Andersen regner det som "helt sikkert " at alle avisene vil komme ut søndag. Men jo lengre tid som går, desto større er sjansene for at det skjer noe med maskinene.

- Avisene mandag vil kunne komme ut bare delvis, sier han. Senere utover i uken tror han det vil stoppe helt opp, hvis en eventuell streik varer.

Erfaringene viser at unntak fra streik blir gitt svært sjelden. I Fellesforbundet sier informasjonsansvarlig Vidar Grønli at de vil behandle søknaden når de får den.

Tyskland rammes

En norsk streik vil også merkes i Tyskland og andre bilproduserende land. Benteler Aluminum Systems på Raufoss produserer 5 millioner støtfangere årlig.

- En eventuell streik vil ramme våre kunder i løpet av få dager. Det vil stoppe store bilprodusenter i Europa, sier daglig leder Svein Terje Strandlie.

Da frykter han konsekvensene.

- Hvis vi får en streik nå, vil det svekke vår posisjon i utlandet i lang tid fremover, sier han.

Kongsberg Automotive (KA) har tre fabrikker i Norge. Blant de viktigst produktene er deler til gir og bremser for lastebiler og busser. Kommunikasjonsdirektør Hans Jørgen Mørland frykter ikke for KA-konsernet som helhet. KA kan erstatte noe av den norske produksjonen ved å lage mer ved fabrikker i utlandet.

- Men for den norske virksomheten vil en eventuell streik være utfordrende på langs sikt. Streiker av denne typen vil i ytterste konsekvens kunne gjøre det vanskelig å opprettholde produksjonen i Norge. Konkurransen for våre produkter er svært hard, sier han.

Sakte megling

Hos riksmegler Kari Gjesteby hadde det inntil i går ettermiddag ikke vært den store fremdriften i den tvungne meglingen mellom Fellesforbundet og Norsk Industri. Partene jobber sammen i grupper. I morgen vil det stramme seg til frem mot fristen ved midnatt.

I går brøt byggfagene den frivillige meglingen. Det kan ende med at snekkere, rørleggere og andre ute på byggeplassene kommer i streik fra tirsdag i neste uke. Hvis byggindustrien følger det samme løpet, vil en eventuell streik starte fra torsdag i neste uke. Byggindustrien leverer murstein, trevarer og andre ting som folkene ute på byggeplassen trenger.

Start i staten

I går startet lønnsoppgjøret i staten. Oslo kommune er eget tariffområde og starter forhandlingene i dag. Oppgjøret med kommunene som forhandler gjennom kommunenes organisasjon KS startet før påske.

- Vi venter på oppgjøret i industrien, sier avdelingsdirektør Hege Mygland i KS. Den såkalte frontfagsmodellen betyr at industrien setter normen for tilleggene i resten av næringslivet og offentlig sektor.

Mange av deltagerne i oppgjøret i offentlig sektor blinker ut onsdag 23. mai kl. 24.00 som en sannsynlig siste frist for meglingen Det betyr at eventuelle streiker i staten og kommunene starter om morgenen torsdag 24. mai. Akademikerne har lagt datoen ut på sin hjemmeside som en "trolig " meglingsfrist.

sigurd.bjornestad@aftenposten.no