Partene i forhandlingene er Norsk Nærings— og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) og NHO Mat og Drikke. Det skriver adressa.no.

I morges ble papirene oversendt Riksmeklingsmannen, etter at forhandlingene endte med brudd. Hvis meglingen ikke kommer i havn, blir det i verste fall streik blant bryggeriansatte, noe som kan kutte tilførselen av øl og brus til butikkene.

Frykter hamstring

Selv om streikefaren er der, er det langt fra sikkert at det blir streik. Både hotell- og restaurantbransjen, byggeindustrien og frontfagene kom i mål etter at Riksmeklingsmannen kom på banen.

Likevel tror klubbleder ved E.C. Dahls, Jan Lillebo, at det kan bli et voldsomt press på butikkene når datoen for meglingen blir kjent.— Dette er høysesong for brus- og ølsalget. Vi gruer oss litt for dette, for vi vet fra tidligere meglinger at det blir hardkjør på utsalgsstedene dagen før meklingen. Folk blir usikre på om det blir streik, og vil sikre seg, sier Lillebo til adressa.no.

Blant annet opplevde Østlandet tomme øl- og brushyller under bryggeristreiken i 2002. Trøndelag slapp da unna, fordi bare fem ansatte ved E.C. Dahls ble tatt ut streik.

Datoen for meklingen er fortsatt ikke klar, men Lillebo tror den vil komme i stand like etter første mai.

Solidarisk kamp

Striden i årets oppgjør har to hovedpunkter. Det ene går på om hvorvidt alle med fagbrev som jobber på bryggeriene skal få fagbrevtillegget på elleve kroner.

— Ved E.C. Dahls og generelt i Rignes, har vi tolket det slik at alle med fagbrev skal ha dette tillegget. Ved Arendals bryggeri, Hansa og Borg, er det imidlertid slik at bare en viss andel av dem med fagbrev får dette tillegget, sier Lillebo.

NNN krever også at de bryggeriansatte skal få fri med full lønn julaften og nyttårsaften, samt natt til julaften og nyttårsaften.

— Begge disse kravene er noe som allerede er innført hos oss i E.C. Dahls, sånn sett er dette en solidaritetsmarkering for vår del. Men vi frykter selvfølgelig at hvis de andre bryggeriene får beholde dagens ordning, kan Rignes se seg nødt til også å innføre dårligere ordninger også her hos oss, sier Lillebo.