Både i befolkningens øyne og ifølge NHOs ferskeste analyser er Rogaland lokomotivet som driver norsk økonomi mot nye høyder. Nye, store funn i Nordsjøen, har sendt Stavanger-regionen inn i en heftig olje— og gassbonanza.

— Nå handler alt om denne voldsomme veksten og vår evne til å takle den. Alt annet vi jobber med nå er sekundært, sier administrerende direktør Harald Minge i Næringsforeningen i Stavanger-regionen til aftenbladet.no.

Skaper mest

NHOs markedsindikatorer viser ved inngangen til 2012 større regionale forskjeller i økonomisk utvikling i Norge enn noen gan tidligere.

Stavanger-regionen kommer litt bedre ut enn Oslo-regionen på spørsmål om hvor de mest interessante jobbene for folk med høyere utdanning er.

Rogaland ligger suverent på topp med Oslo og Akershus som nummer to. Rogaland og Oslo, med 20 prosent av befolkningen til sammen, hadde 60 prosent av de nye jobbene i 2011 i følge arbeidskraftsundersøkelsen fra SSB.

Hedmark, Oppland, Buskerud, Østfold og Telemark har hatt svakest utviklingen gjennom flere kvartal.

Best jobbrykte

Hele 90 prosent av befolkningen mener det er lett å finne interessante jobber til begge når et par flytter til Stavanger-regionen, ifølge Omdømmebarometeret for Stavanger-regionen 2011, som ble offentlig onsdag.

4922 nordmenn har deltatt i undersøkelsen som er laget av Ordkraft i samarbeid med blant andre Greater Stavanger.

Stavanger-regionen kommer litt bedre ut enn Oslo-regionen på spørsmål om hvor de mest interessante jobbene for folk med høyere utdanning er.Stavanger-regionen scorer også enormt høyt og best på indikatorene «Det ligger godt til rette for nyskaping i regionen» (92 prosent), «regionen har et nyskapende næringsliv» (89 prosent), og «regionen er internasjonalt orientert» (94 prosent).

Trondheimsregionen kommer best ut på spørsmål om hvor de beste utdannings— og forskningsmiljøene er.

Vanskelig å bo

Og som Aftenbladet skrev onsdag, er Stavanger-regionen nest minst attraktiv etter Oslo blant storbyene som boområde og for studenter.

— Dette går på vår attraktivitet. Når folk får høre at det nesten er umulig å få seg bolig her, er det et stort problem. Et høyt lønnsnivå innen olje- og gassindustrien skaper problemer for andre bransjer og store forskjeller mellom folk. Ta for eksempel en sykepleier som her vil ha helt andre vilkår for å bo og leve her enn andre steder. Det er et kjempeproblem som løses på mange plan, sier Minge.

- Høye boligpriser gjør at vi scorer lavt, men vi er på ballen og det er nok på tide, sier administrerende direktør Jan Soppeland i Greater Stavanger.

Han understreker at det er rimeligere boliger å få litt utenfor Stavanger sentrum. Næringsforeningen bruker også en hver anledning til å snakke om «den grenseløse regionen».

— Vi må snakke mindre om tvangssammenslåing av kommuner og mer om hvordan vi kan samarbeide godt for å takle veksten, mener Minge.

Næringslivet økonomibarometer indikerer at næringslivet på Østlandet stagnerer, mens alle piler peker opp Rogaland og i Nord-Norge.