Telenor lot seg lokke av de enorme profittmulighetene som lå i Indias 1,2 milliarder innbyggere. Både India og andre land Telenor har satset i umodne land på en del felter. Nå risikerer Telenor å stå ribbet for lisenser i India, men lar seg ikke skremme.

– Nei, jeg tror ikke det. Våre gener har vært å utnytte store, og tydelige industriposisjoner i utvalgte land. Det har vi lyktes med. Rent operasjonelt er vi også på vei dit i India. Men man må ha lisens for å komme videre, sier Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas til Aftenposten.

Umodent marked

Han slår dermed fast det opplagte, at uten lisenser står Telenor ribbet for næringsgrunnlag i India.

Da Telenor gikk inn i India vinteren 2009, for tre år siden, var India et nokså umodent telemarked. Landet lå åpent og innbyggerne var klare for utvikling innen for mobilteknologi. Kundene strømmer til i millioner, men prisene er lave. Samtidig må nettene bygges for store summer. Dermed lar også de store overskuddene vente på seg.

Telenor tjener mest penger for hver omsatte krone i hjemlandet Norge. Samtidig er det satsingen i Asia utenom India som er i ferd med å bli melkekuer for Telenor, hvor overskuddene nå er i ferd med å vokse.

Det er samtidig uaktuelt for Telenor som selskap å la norske telekunder ta støyten for at telegiganten kan ha tabbet seg ut i India – fordi virksomhetene i det enkelte land har sin egen finansieringsplan.

Utfordringer på kjøpet

Telenor-sjefen mener strategien til Telenor så langt har vært riktig.

– Telenors utvikling de siste årene er at vi har håndtert utfordrende land, som samtidig har hatt sterk økonomisk vekst. Følgelig får vi en del utfordringer med på kjøpet av styringsmessig karakter. Hadde vi holdt oss til Norge, ville vi vært 2500 mennesker som syslet med nettverk i Norge. Det hadde ikke blitt noen industribygging eller utvikling av det, sier konsernsjef Baksaas.

Tåler ikke mye ekstra

Han påpeker samtidig at store deler av verdens befolkning etter hvert har gått fra å skulle ha mobiltelefon, til å ha mobiltelefon. Det er ligger dermed i luften at Telenor fremover likevel kan bestemme seg for å vokse på andre måter enn å gå inn i land der utviklingen har kommet kort.

– Industrien har fått en mer moden karakter der mange har mobiltelefon. Da må også vi endre oss, sier Baksaas.

Da Telenor i går la frem resultatene for 2011, var svært mange av finansaktørene opptatt av hva som nå vil skje i India. Spørsmål som: «Hvor langt vil Telenor strekke seg i India» var en gjenganger. – Våre lønnsomhetskalkyler tåler ikke mye ekstra, sier finansdirektør Richard Olav Aa til Aftenposten.

Blant annet regner de med at pengene som ble betalt for lisensene kommer tilbake til de som mister lisensene før en ny fordeling blir iverksatt.

Bekymret for prisen

Han sier fremtiden i India avhenger av hvordan indiske myndigheter nå velger å fordele lisensene på nytt igjen. Et hovedspørsmål er hvorvidt det bare er nykommere i markedet som kan by, eller om de store etablerte også kan være med å by. Baksaas og Aa er i så fall bekymret for at det da kan bli dyrt.

– Vil de ha konkurranse i India kan de ikke la disse lisensene bare gå til de etablerte, sier Aa.

Tirsdag hadde både statsråd Rigmor Aasrud og Telenors Asiasjef, Sigve Brekke, møter etter tur med Indias kommunikasjonsminister Kapil Sibal. Det er dermed opprettet dialog mellom Telenor og Indiske myndigheter.

Likevel reiser Baksaas til India om ikke lang tid.

– Baksaas har ikke bekreftet billettene til India, så jeg kan ikke si noe om nøyaktig når han drar. Men planen er at han skal til India, sier informasjonssjef Tor Odland.

Resultat: Telenor ASA

Tall i millioner norske kroner

Årsslutt 2011 2010
Driftsinntekter 98.516 94.843
Driftsresultat 30.041 28.648
Resultat før skatt 13.355 20.205

Må finne en løsning

– Dette er, som mange har påpekt, en alvorlig situasjon for Telenor, sier leder for Folketrygdfondet Olaug Svarva til Aftenposten.

Folketrygdfondet er nest største eier i Telenor, etter staten. Da Telenor bestemte seg for å investere i India, reagerte aksjemarkedet umiddelbart negativt.

Leder Olaug Svara i Folketrygdfondet.
Berit Roald / SCANPIX

– Det er ingen hemmelighet at det var bred skepsis mot den beslutningen selskapets ledelse og styre tok om å investere i India i 2008. Dette var noe også vi i Folketrygdfondet jobbet mye med den gangen. I dagens situasjon mener vi imidlertid at dette har liten interesse. Nå handler det om hvilke fremtidige løsninger Telenor kan finne, sier Svarva, som nå ønsker å se fremover.– Det vi som aksjonær er opptatt av nå, er hvilke løsninger Telenor finner for sitt engasjement i India og hvordan selskapet sikrer sine verdier. Vi er blitt orientert av Telenor om situasjonen og det arbeidet som nå gjøres, og kommer selvfølgelig til å følge den videre utviklingen tett, sier Svarva.

De siste dagene har de fått utfyllende informasjon om saken av Telenor.

– Selskapet jobber hardt for å finne løsninger, sier hun.

20 år i korrupte Russland

Til tross for at Russland er et langt mer korrupt land enn India, er Telenors 20 år gamle eventyr i Russland en suksess.

Telenor har tjent flere titalls milliarder kroner i Russland på mobilselskapet VimpelCom. Men det betyr ikke at Telenor har unngått baksiden av medaljen. For Telenors russiske partner, oligarken Mikhail Fridman, har brukt landets korrupte rettssystem for alt det er verdt. Blant annet ble aksjer for titalls milliarder midlertidig beslaglagt av en obskur rett i en by i Sibir.

– Du vet hva vi har erfart i Russland. Jeg tror ikke at dette kunne skjedd i alle samfunn, sier Telenors Russland-sjef Ole Bjørn Sjulstad til Aftenposten.

Telenor gikk inn Russland i Murmansk i 1992, på fastlinjenettet.

Telenor har eierander i virksomheter i Russland og Ukraina, men tallene fra disse inngår ikke direkte i Telenors regnskaper.
Aftenposten grafikk
FS00014875.jpg