Neste uke møtes internasjonale toppledere og politikere til det årlige Verdens økonomiske forum-toppmøtet i Davos, og den økonomiske krisen i Europa vil trolig bli et helt sentralt tema under møtet.

— Gir svakere vekst

I forkant av møtet har det internasjonale pengefondet (IMF) og flere andre organisasjoner, inkludert Verdensbanken, publisert en pressemelding hvor de advarer mot konsekvensene av de omfattende kuttplanene mange europeiske land gjennomfører for å få statsøkonomien under kontroll.

Blant annet utrykker de frykt for høyere arbeidsledighet, lavere økonomisk vekst og sosial uro, skriver The Guardian.

«Verden står overfor betydelige og viktige utfordringer som tynger framtiden for økonomisk vekst og samholdet i våre samfunn», står det i pressemeldingen, som er undertegnet av IMF-leder Christine Lagarde, Verdensbank-sjef Robert Zoellick, WTO-leder Pascal Lamy og åtte andre ledere for ulike økonomi- og utviklingsorganisasjoner.

FS00012201.jpg
IMF-sjef Christine Lagarde frykter den harde kuttpolitikken mange land fører skal få alvorlige konsekvenser.

Land som Hellas, Italia og Spania må kutte kraftig i offentlige utgifter for å redusere budsjettunderskuttet og gjeldsbelasningen landenes økonomi lider under. Dette innebærer tiltak som høyere skatter, høyere pensjonsalder, men også omfattende oppsigelser av ansatte i offentlig sektor.

Arbeidsledigheten i disse landene er nå rekordhøy, og det er spesielt den yngre generasjonen som står igjen som de største taperne. I Spania er ungdomsarbeidsledigheten over 40 prosent, og unge voksne i 20-årene omtales som «Europas tapte generasjon».

Ber om handlingsplan

«Vårt felles mål er en å styrke økonomisk vekst, sysselsetting og livskvalitet i hele verden. Men nå som vi går inn i 2012 bekymrer vi oss for fallende (økonomisk) vekst og en voksende usikkerhet: Høyere arbeidsledighet, spesielt undomsarbeidsledighet, med alle sine negative økonomiske og sosiale konsekvenser, og en løsning med innadvendt, proteksjonistisk politikk», står det i pressemeldingen.

De 11 lederne ønsker at statslederne legger til rette for en løsning som skaper rammer for økonomisk vekst og lavere arbeidsledighet, og oppfordrer dem til å utarbeide en handlingsplan som kan underskrives og implementeres under G20-møtet i Mexico i juni.

«Vi ber lederne bruke den nødvendige politiske energi for å stanse krisen og øke (økonomisk) vekst. Alle land, gjennom sine egne regionale økonomiske organisasjoner og utviklingsbanker, internasjonale finansielle— og FN-institusjoner, har en rolle», skriver de.