– Vi ønsker å jobbe for at Norge skal bli kontantfritt, sier Finansforbundets leder Jorunn Berland til NRK. Hun er fagforeningsleder for 39.000 ansatte i finansbransjen.

Bare 1 av 20 pengetransaksjoner i Norge skjer i dag med kontanter. Berland mener et Norge uten kontanter vil stoppe mange kriminelle.

– Det er ille at en bussjåfør skal føle seg utrygg når han er ute og kjører buss bare fordi han må ha kontanter med når det finnes alternative løsninger, sier hun.

Ifølge NRK kan prisen for å ta ut en tusenlapp i minibank fort bli 50 kroner dersom forbundet får viljen sin. Å kjøpe en pølse til 40 kroner med kontanter, kan tenkes å koste 20 kroner ekstra.

Men noen liker ikke tanken at alle nordmenn skal bruke kort og bli kvitt kontantene for godt. Seniorsaken mener forslaget er diskriminerende.

– Det er tross alt en god del medlemmer og eldre som verken tør eller kan klare å bruke elektroniske betalingsmidler. Vi synes det er helt urimelig at man skal bruke «straffegebyr». Det er ikke viljen det står på, men de har ikke tryggheten og de har ikke kunnskapen, sier advokat Audhild Freberg Iversen i Seniorsaken.