Delelinjen trer i kraft

Norge og Russland understreker at delelinjen gir helt nye muligheter for leting og utvinning av olje og gass i arktiske farvann.

Tirsdag utvekslet Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov dokumentene som ratifiserer delelinjen i Barentshavet.
  • Øyvind Gustavsen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Tirsdag ble delelinjeavtalen mellom Norge og Russland formelt underskrevet på Akershus slott, etter at både Stortinget og den russiske Dumaen har ratifisert avtalen. Dermed er den 40 år lange uenigheten om hvor i vannet grensen mellom landene skal gå, omsider over.

Les også:

— Milepæl

– Dette er en milepæl og en merkedag for Norge. Med dette har vi komplette grenser til lands og til havs, sier utenriksminister Støre.

– Hva vil dette bety for norske olje- og gasselskaper i årene fremover?

– I første rekke kan hver stat nå undersøke og ta beslutninger på hver side av grensen og gå frem i en takt som de ønsker. Så lenge avtalen ikke var der, så var det et moratorium i et område på 170.000 kvadratkilometer. At det nå er avklart, bringer en normalitet til områdene i nord, sier han til Aftenposten.

Avtalen gir Norge råderett over et område på nesten 89.000 kvadratkilometer. Det er nesten like stort som Fastlands-Portugal eller den norske delen av Nordsjøen.

Nytt kapittel

Støre understreker at dette er starten på et nytt kapittel.

– Avtalen åpner nye muligheter for petroleumsvirksomhet og samarbeid i områder av Barentshavet som hittil har vært stengt for slik aktivitet. Dette er også starten på et nytt kapittel med samarbeid med vår russiske nabo, sier Støre.

– Strategisk

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov understreket viktigheten av norsk-russisk samarbeid innen olje- og gassindustrien.

– Med overenskomsten på plass, åpner dette åpne helt nye muligheter for et strategisk samarbeid innen olje- og gassektoren, sa han.

Etter at ministrene på tirsdag utvekslet ratifikasjonsdokumentene, vil det gå 30 dager før delelinjeavtalen formelt trer i kraft.

Publisert