Aftenposten har tidligere skrevet at utenlandske studenter strømmer til Norge. Antallet søkere har økt med 50 prosent på to år. Noe av forklaringen er trolig at Danmark innførte betaling for studenter fra land utenfor EU/EØS i 2006, og at Sverige gjorde det samme i 2011.

KrF, Unge Høyre og Fremskrittspartiets ungdom har tidligere gått inn for at også Norge skal ta betalt i form av skolepenger. I sitt nye forslag til partiprogram kaster Sp seg på.

- Det er endringer på gang også i Finland. Derfor tror vi det vil bli enda større press på norske læresteder fremover. Vi må diskutere om vi skal ta en egenandel, sier Vedum.

Han viser også til at utlendingene legger beslag på en stor andel av studenthyblene i Oslo. For å sikre en viss andel utenlandske studenter, vil han innføre stipendordninger.

Hever statusen

Himanshu Gulati, som sitter i Frps programkomité, sier at de vurderer det samme når de legger frem sitt programforslag i oktober.

- Vi i Fremskrittspartiets Ungdom kjemper beinhardt for det, og jeg opplever at andre er enige. Men det gjenstår å se om vi får gjennomslag, sier han.

Høyre har ingen planer om å slå følge.

- Vi mener det er positivt at folk utenfor ønsker å studere i Norge. Det er med på å heve statusen til de norske utdanningsinstitusjonene, sier leder av programkomiteen Bent Høie.

Øyvind Berdal, som leder Norsk studentorganisasjon, sier de vil kjempe hardt for å bevare gratisprinsippet.

- Utdanning skal ikke være en vare. I Sverige har endringen ført til at antallet internasjonale studenter har gått ned med 79 prosent, og de mister mye av mangfoldet i forskning og utdanning, sier han.