Det haster stadig mer for greske politikere å komme til enighet om tiltakene som skal redusere landets budsjettunderskudd, og de siste dagene har det vært motstridende meldinger om når lederne for landets største politiske partier i Athen egentlig skal samles for å forsøke å komme til enighet.

Nye utsettelser

I går ble et planlagt møte mellom politikerne utsatt til i dag, noe som hisset opp andre europeiske regjeringssjefer.

— Jeg kan ærlig talt ikke forstå at én ekstra dag kan være til hjelp. Det haster med å få løst denne saken, for mye står på spill for hele eurosonen, sa Tysklands statsminister Angela Merkel på en felles pressekonferanse med Frankrikes president Nicolas Sarkozy i Paris mandag.

Partene må komme til enighet for å få utbetalt nye kriselån fra EU og IMF i mars.

Om det ikke skjer vil landet riskiere en statsfinansiell, ukontrollert konkurs hvor det ikke finnes penger til offentlige lønninger og andre statlige utgifter.

Dette har blitt et vanlig syn i Athen. I dag ble det gjennomført nok en generalstreik i landet, som en protest mot myndighetenes kuttplaner.
REUTERS/JOHN KOLESIDIS

Forstår ikke engelsk

Nå er dagens møte ytterligere utsatt.

Årsaken: Saksdokumentene er skrevet på engelsk, noe som ikke faller i god jord hos enkelte av partilederne. Lederen for det høyreorienterte partiet LAOS, George Karatzaferi, er ikke spesielt stø i det internasjonale språket. Dermed må saksdokumentene oversettes til gresk, melder The Guardian.

Møtet er nå utsatt til klokken ni i kveld.

Stridsspørsmålet dreier seg om hvilke kutt politikerne er villige til å akseptere i gresk økonomi for å få redusert budsjettunderskuddet.

Representanter for IMF, EU og den europeiske sentralbanken mener at grekerne må kutte 25 prosent i lønnsnivået i privat sektor, kutte pensjonsnivået med 35 prosent og stenge ned 100 offentlige organisasjoner, noe som vil fjerne tusenvis av arbeidsplasser.

Flere partiledere har vært svært tilbakeholdne med å akseptere dette.

Rasende demonstranter brukte nazistiske flagg for å symbolisere hva de mener om Tysklands innblanding i gresk økonomi.
REUTERS/JOHN KOLESIDIS

Satte fyr på tysk flagg

Greske fagforeninger har i dag gjennomført en 24-timers generalstreik mot forslagene til nye kutt, og rundt 10.000 mennesker hadde samlet seg for å demonstrere i hovedstaden Athen.

I følge The Guardian valgte enkelte av demonstrantene å sette fyr på et tysk flagg under demonstrasjonene, mens andre hadde tatt med seg nazistiske flagg som skulle symbolisere Tysklands sterke innflytelse i eurosonen.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel har sammen med Frankrikes president Nikolas Sarkozy vært blant de sterkeste pådriverene for at Hellas skal få statsøkonomien sin under kontroll ved å kutte utgifter, noe som opprører mange av landets innbyggere.

PS: Hellas' statsminister George Papademos og Antonis Samaras, som leder partiet Néa Dimokratía, skal ikke ha problemer med å forstå engelsk, ettersom begge har student i USA.