Kriserammede Hellas senker nå prisen for filmprodusenter og andre kommersielle aktører som vil gjøre bruk av landets arkeologiske nasjonalskatter. Håpet er å få inn mer sårt tiltrengte euro til å vedlikeholde monumentene fra fortiden.

For 12  000 kroner kan du nå leie for eksempel 2500 år gamle Akropolis i Athen eller Delfi til filming en hel dag. Nøyer du deg med å fotografere, slipper du unna med 1500 kroner. Oraklene i turisme— og kulturdepartementet – ja, det er ett departement, tror for det første at de ved å senke prisene kan tjene mer penger på ruinene. I tillegg håper de at mer bruk av monumentene skal være god reklame for Hellas som reisemål.

Percy Jackson

Prisene er for øvrig differensierte. Nøyer du deg med Poseidons monument på Sunion, kan du betale en stykkpris på 450 kroner pr. fotografi. Poseidons nye stjernestatus som far til bok- og filmhelten Percy Jackson har tydeligvis ikke gitt inflasjon på havguden.

Tidligere har et arkeologisk råd tatt stilling til søknader om fotografering og filming, og de har vært svært avmålte til den slags. Da nyheten kom, utløste det er ras av kritikk om helligbrøde og kulturvandalisme. Regjeringsmedlemmer måtte rykke ut og avvise at noen kunne leie seg eksklusiv rett til nasjonalskattene for en hel dag – og at det hele skulle foregå varsomt og pyntelig. Likevel stiller mange greske fagfolk seg fortsatt tvilende til at dette er en briljant idé.

Gladiatorkamper

Også i Roma har en av nasjonalskattene skapt brudulje. Colosseum skal pusses opp og sponsoren er en skoprodusent. De får til gjengjeld eksklusiv rett til å bruke arenaens logo og bilder i 15 år. Betalingen? Nesten 200 millioner kroner.

Den 2000 år gamle arenaen ble i sin tid brukt til blodige gladiatorkamper, iscenesatte sjøslag og dyreslagsmål. I dag trekker den seks millioner besøkende årlig uten at en eneste dråpe blod drypper i sanden. Derfor har restaureringen en økonomisk drivkraft for italienske myndigheter.

Fagforening

Kritikerne som nå forsøker å sette kjepper i hjulene for oppussingen, går ikke fullt så brutalt til verks som i fordums tid. Det italienske konkurransetilsynet gransker avtalen, og i tillegg har både en fagforening og en forbrukerorganisasjon gått til domstolene i et forsøk på å stoppe prosjektet.

Også i Egypt krangles det om nasjonalskattene. Turismen antas å stå for hver åttende arbeidsplass i landet, men med det siste årets uro har mange av de reisende sviktet. Ifølge myndighetene har antallet feriegjester sunket med 32 prosent. Men eksperter som den britiske avisen The Guardian har snakket med, sier nedgangen trolig er på rundt 50 prosent. Ifølge dem har myndighetene regnet med flyktninger fra Libyas borgerkrig og reisende fra Gazastripen som turister.

Tahrir-plassen

Samtidig er det rabalder om landets nye, store museum som skal stå ferdig i 2015. Det skal koste over 4,5 milliarder kroner og flyttes fra dagens lokaler ved Tahrir-plassen i Kairo til et platå ved Giza, der pyramidene ligger. De kritiske røster hevder at plasseringen fremmedgjør befolkningen fra landets kulturarv bare for å tekkes utenlandske turister.

kh@ap.no