Jens Stoltenbergs nyttårstale var opprinnelig spilt inn 22. desember, men da «Dagmar» traff vestlandskysten måtte talen skrives om og spilles inn på nytt, slik at også utfordringene rundt ekstremvær ble berørt.

Roste samholdet

Allikevel var det terrorangrepene 22. juli som var det mest sentrale temaet i talen. Stoltenberg roste Norge for måten vi har taklet bombeangrepet og massakren på Utøya.

«Vi følte det i rosetog og i fakkeltog. I begravelser, kirker, moskeer og foran TV-skjermene. Vi var ett folk. I møte med det verste i livet tok folk fram det beste i seg selv. Det har styrket meg i troen på det gode i mennesket. På håpet. Og på kraften i et folks vilje», sa Stoltenberg.

Han nevnte han også at 22. juli-kommisjonen vil gi nye svar om angrepene.

«Fem måneder etter trenger vi fortsatt å vite for å forstå,»

«2012 vil gi nye svar. Først kommer rettssaken mot gjerningsmannen. Deretter skal kommisjonen fortelle sin usminkete og ærlige 22. juli-historie.

Det betyr at vi må takle gjensynet med ondskapen. Jeg er trygg på at vi klarer det,» sa Stoltenberg.

Klima— og eurokrise

Statsministeren tok også opp den arabiske våren og hvordan ny teknologi gjør det mulig å kjempe for demokrati og menneskerettigheter. Stoltenberg minnet om utfordringene som følger av befolkningsvekst og klimaendringer - og hvordan dette har slått ut for både innbyggere i fattige afrikanske land og vårt eget ressursterke samfunn.

«FNs klimapanel advarer mot hyppigere og mer voldsomme uvær i fremtiden. Uvær preget også romjulen i Norge. Først og fremst for dere som er rammet av orkanens ødeleggelser. Men hele Norge har fulgt dere. Vi beundrer vestlendingenes evne til å takle så ekstreme situasjoner. Og jeg berømmer alle dere som har stått på for å hjelpe, redde og reparere», sa Stoltenberg.

Han nevnte også usikkerheten knyttet til den økonomiske uroen i Europa, som fortsetter inn i 2012 med full styrke.

«For oss i Norge handler det om å sikre arbeidsplassene våre og trygge boligrenten. Vi vet ikke hvor hardt vi blir rammet. Men jeg lover at vi skal handle når det trengs. Slik vi har gjort før», sa Stoltenberg.

Les hele talen her.