— Jeg var under fattigdomsgrensen. Hadde det ikke vært for familien og gode venninner, hadde jeg ikke sittet her i dag.

Kvinnen sitter i en sofa i den lille leiligheten hun leier like utenfor Bergen sentrum. I dag fremstår hun trygg og rakrygget, men hun beskriver et økonomisk mareritt de siste årene.

Forrige tirsdag ble ekskjæresten hennes pågrepet og senere varetektsfengslet i to uker. Den 47 år gamle mannen er siktet for å ha svindlet henne for 720.000 kroner.

Politiet mistenker på bakgrunn av kontoutskrifter at han har lurt til seg penger også fra andre kvinner han har hatt et kjærlighetsforhold til.

Minst én annen kvinne fra bergensområdet skal sammen med sin mor ha overført 150.000 kroner til 47-åringen, ifølge politiet.

Selv avviser mannen å ha gjort noe straffbart.

Bodde sammen

Det hele begynte lykkelig. I 2010 møtte kvinnen, som nå er i midten av femtiårene, en kjekk mann ute på byen i Bergen.

— Han sa han hadde bodd i London i syv år og at han drev med shipping, forteller kvinnen, som ønsker å være anonym.

47-åringen beskrives som sjarmerende.

— Han var flink til å snakke for seg og var spandabel på byen.

Sommeren 2011 flyttet de to sammen. Dette falt sammen i tid med at kvinnen fikk ut et større beløp gjennom et skilsmisseoppgjør.

- Ba om penger

De to leide en penere leilighet langs sjøsiden i Bergen. Men ifølge kvinnen var det alltid hun som endte opp med å betale husleien.

— Det var alltid nye unnskyldninger. Han fortalte at det var problemer med å få pengene sine over fra London.

Kjæresten skal ha fortalt at han jobbet med noen større forretningsprosjekter. Etter hvert begynte han også å be henne om penger. Det fikk han, ifølge kvinnen.

550.000 kroner skal ha blitt gitt til ham som et lån.

Videre skal kvinnen ha overført 200.000 kroner som han skulle investere for henne i gull.

Hun skal ha gitt ekskjæresten ytterligere 170.000 kroner som skulle investeres i konkrete børsnoterte aksjer.

Det skal ha også ha vært ytterligere overføringer. Selv om siktelsen beløper seg til 720.000 kroner, mener kvinnen selv at hun er lurt for en drøy million kroner.

Da ekskjæresten sist fredag ble varetektsfengslet, skrev dommeren at mannens forklaring rundt pengene han fikk fra henne fremsto som «lite troverdig».

— Jeg ble husløs

Utover i 2012 skulle kjæresten overta husleien, forteller kvinnen. Men pengene ble ikke betalt, noe hun fikk bekreftet da huseier ringte henne.

Sist gang paret så hverandre, var i august samme år.

— Jeg våknet en morgen, og fyren var vekke. Siden har jeg ikke sett ham, forteller kvinnen.

47-åringen skal ha fortalt henne at han bare skulle bli noen dager i Oslo.

Etter å ha lånt vekk store deler av formuen sin, hadde ikke kvinnen råd til å bli boende alene i leiligheten langs sjøsiden.

— Jeg lånte penger av familien, men ble regelrett husløs.

Hun bodde først noen uker hos sin bror. Siden har hun bodd «forskjellige steder».

Anmeldte i fjor

Først i fjor vår gikk hun til politiet. Det skyldes at hun fikk seg en knekk etter at hun forsto at hun sannsynligvis aldri ville få pengene tilbake.

— Det var så flaut. Jeg turte ikke gå utenfor døren.

Leiligheten hvor hun bor i dag er koselig innredet, med blant annet bilder av barna fra hennes tidligere forhold. Men med beskjedne 24 kvadratmeter er leiligheten så liten at sengen står i stuen.

Boligblokken er i det hele tatt noe ganske annet enn bygget langs sjøsiden hvor hun en gang bodde med mannen som nå er siktet for å ha svindlet henne.

- Spiller på følelser og tillit

Leder Frode Karlsen ved økoavsnittet i Hordaland politidistrikt forteller at det ikke er uvanlig at personer svindles av noen de har et kjærlighetsforhold til.

— Vi får jevnlig saker i den sjangeren, men alle er naturligvis også unike på hver sin måte, sier Karlsen.

— Fellesnevneren er at man spiller på følelser og tillit, og fremstår som troverdig. Det er slik man klarer å gjennomføre bedrageriet, sier politilederen.

En annen form for kjærlighetssvindel - som det har vært advart mye om de siste årene - er svindel gjennom nettdating. Bare i 2011 anslo Økokrim at nettdating med bedragere kostet norske kvinner og menn 100 millioner kroner.

I motsetning til hva politiet mener er tilfellet i saken fra Bergen, er det i nettsvindelsakene ofte slik at den som svindles aldri har møtt bedrageren i det virkelige liv. En typisk fremgangsmåte er at utenlandske svindlere sier de trenger penger for å komme seg bort fra der de befinner seg.

Svindel for mer enn 100.000 kroner vil ofte havne inn under straffelovens bestemmelse om grovt bedrageri, som har en strafferamme på inntil seks års fengsel.

- Skulle anmeldt tidligere

Selv om kvinnen fra Bergen hevder å ha tapt en drøy million kroner på ekskjæresten, mener hun ikke at hun burde gjort noe annerledes.

— Var du naiv?

— Jeg har lest om andre damer som er blitt lurt av menn og tenkt «herregud, så dumme de er». Men dette var ikke en person jeg traff på nettet. Det var en person jeg bodde sammen med i over ett år. Hvis du ikke kan stole på den du bor med, hvem kan du da stole på?

En ting angrer hun likevel på:

— Jeg skulle anmeldt ham med en gang. Da hadde han kanskje ikke klart å lure så mange andre.

Vil forklare seg for politiet

Den 47 år gamle mannen nekter for forholdene han er siktet for. Han vil forklare seg for politiet før han uttaler seg i mediene.

Advokat Ingvild Hachvaag Andersen fra Advokatfirmaet Staff forsvarer 47-åringen. Hun forteller at saken foreløpig er på et veldig tidlig stadium.

Det ble foretatt et innledende avhør av mannen etter at han ble pågrepet i Oslo sist tirsdag, men dette ble avbrutt fra politiets side.

— Min klient vil forholde seg ryddig til denne prosessen. Derfor vil han på det nåværende tidspunkt ikke kommentere påstander i mediene før han har forklart seg for politiet, sier Hachvaag Andersen.

Hun presiserer at mannen nekter straffskyld for siktelsen, som lyder på bedrageri mot en mann fra Sørlandet og ekskjæresten fra Bergen.

Når det gjelder uttalelsene fra kvinnen i Bergen, sier forsvareren følgende:

— Det er viktig å huske på at påstander fra henne kan være farget av de hadde et kjærlighetsforhold som ble avsluttet.

Advokat Hachvaag Andersen uttalte til BT etter fengslingsmøtet sist fredag at 47-åringen kun mener han er skyldig i betalingsmislighold overfor ekskjæresten.

— Det er ikke straffbart, sa forsvareren.

På grunn av fare for bevisforspillelse ble mannen sist fredag varetektsfengslet i to uker.