Solberg: – Billigere å eie bil, men dyrere å forurense

Regjeringen foreslår å øke avgiftene på klimagassutslipp og drivstoff med om lag 1,6 milliarder kroner.

ORIENTERTE: Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen forteller om regjeringens forslag til et grønt skatteskift i statsbudsjettet for 2017
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

– Vi vet at global oppvarming kan påføre jordkloden ubotelig skade dersom vi ikke omstiller oss i en mer miljøvennlig retning. Det er derfor regjeringen fører en ambisiøs klimapolitikk, sa statsminister Erna Solberg (H) da hun fredag snakket om forslaget til et grønt skatteskift i statsbudsjettet for 2017.

Les også

Zero kaller Regjeringens forslag «en oppskrift på regjeringskrise»

- Taktskifte i klimapolitikken

– Sammen med KrF og Venstre har vi gjennomført et taktskifte i klimapolitikken, både gjennom tiltak nasjonalt og utenfor landets grenser, sa Solberg.

Regjeringen foreslår å øke avgiftene på klimagassutslipp og drivstoff med om lag 1,6 milliarder kroner. Bensin- og dieselavgiften, med henholdsvis 15 og 35 øre. I tillegg skal mineraloljeavgiften økes med 20 øre.

Regjeringen vil i tillegg fortsette omleggingen av engangsavgiften på bil for å stimulere til en mer miljøvennlig bilpark, for å redusere utslipp per bil.

– Samtidig som utgiftene økes for å ha denne typer biler, kompensere vi bilister, næringsliv og landbruk. Vi reduserer årsavgiften, det skal bli billigere å eie bil, men det skal bli dyrere å forurense, sa statsministeren.

Kompensasjon

Hun sa de skal kompensere ekstra utenfor de store byene for å bevare en god distrikstsprofil.

Les også

Hardt mot hardt fra Jensen og Solberg om avgifter

– Vi skal ha økt reisefradrag som en kompensasjon for dem som må reise langt til jobb, og vi foreslår økte avskrivningssatser for å kompensere næringslivet.

Gunstigere for bilistene

Regjeringen går inn for økte bensin- og dieselavgifter, men sukrer pillen for bilistene ved å foreslå økt pendlerfradrag og mindre i bompenger, bekrefter finansminister Siv Jensen (Frp).

Totalt kommer bilistene gunstigere ut til om lag 900 millioner kroner, ifølge Jensen.

Totalt kommer bilistene gunstigere ut til om lag 900 millioner kroner, ifølge Jensen.

Regjeringen foreslår å øke tilskuddet til pendlerfradrag og redusere bompengesatser tilsvarende 500 millioner kroner. Det vil innebære en reduksjon i bompenger på 10 prosent på riks- og fylkesveiprosjekter, ifølge Jensen.

Publisert: