Reiselivsgiganten Tuis største eier trekker seg fra styringsråd

Oligarken og Putin-vennen Aleksej Mordasjov trekker seg fra reiselivsgiganten Tuis tilsynsråd etter å ha havnet på EUs svarteliste.

Aleksej Mordasjov, en av Russlands rikeste oligarker, har tette bånd til Vladimir Putin. Mandag ble han satt på EUs sanksjonsliste.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Den russiske mangemilliardæren Aleksej Mordasjev trekker seg fra reiselivsselskapets «Supervisory Board» med umiddelbar virkning etter at EUs sanksjoner forhindrer ham tilgang til sine aksjer i selskapet, ifølge Tui.

– Målet med EU-sanksjonene er å forhindre at Mordasjev selger sine aksjer i Tui Ag. Dette er for å forhindre Mordasjev fra å realisere proveny eller gevinst fra sine investeringer i Tui, heter det i meldingen fra selskapet.

Russeren er gjennom selskapet Unifirm Ltd. desidert største eier i Tui med 34 prosent.

Det gir ham kontroll over én tredjedel av det som er verdens største reiselivsoperatør, der også det norske oljefondet er blant hovedaksjonærene med 1,53 prosent ved årsskiftet.

Les også

Kraftig fall for Oljefondets russiske aksjer

Distanserer seg

Tui påpeker at Mordasjev har vært aksjonær i selskapet i femten år, og at to tredjedeler av selskapets aksjonærer er private og institusjonelle investorer fra Tyskland, EU, Storbritannia og USA.

– EU-sanksjonene relaterer seg til Mordasjev som person, ikke til Tui Ag, der han er aksjonær. Således har disse sanksjonene mot denne aksjonæren ingen innvirkning på selskapet der han eier aksjer. Virksomheten i Tui håndteres av styret, som for alle børsnoterte tyske selskaper, skriver Tui.

EU satt mandag Mordasjev på sanksjonslisten over personer med tett tilknytning til Russlands president, Vladimir Putin.

Det skjer som et resultat av Russlands invasjon av Ukraina, der en rekke Putin-venner og oligarker har fått sine verdier i utlandet frosset samt reiseforbud i Europa.

Les også

Kappløp for å hente tilbake fly fra russiske flyselskaper

Stålmagnat

Mordasjev er en av Russlands rikeste med en formue per i dag på rundt 22 milliarder dollar, ifølge Bloombergs milliardærliste.

Dette er ned fra rundt 28,5 milliarder dollar 21. februar i år, før Russlands invasjon av Ukraina, ifølge listen.

Mordasjev er styreleder og største aksjonær i den russiske stålgiganten Severstal, og har eierandeler i gullprodusenten Norgold, kraftutstyrsprodusenten JCS Power Machines, mediekonsernet National Media Group, Bank Rossyia og telekomselskapet Rostelecom.

Mordasjev har vært én av 20 medlemmer av Tuis tilsynsråd, som velges av selskapets generalforsamling.

Ifølge The Guardian stiller Mordasjev seg uforstående til sanksjonene mot seg, og sier han «har absolutt ingenting å gjøre med utviklingen av den nåværende geopolitiske spenningen».

Publisert: