Nordea er første bank til å heve utlånsrenten

Nordea er første bank til å heve sine utlånsrenter etter at Norges Bank torsdag hevet renten med 0,5 prosentpoeng for andre gang på rad.

Publisert: Publisert:

Storbanken øker renten på både boliglån og innskudd, skriver Nordea i en pressemelding fredag ettermiddag.

Rentesatsene økes med inntil 0,5 prosentpoeng på alle boliglån, opplyser Nordea til E24.

– Bakgrunnen for hevingen er Norges Banks beslutning om å øke styringsrenten, og at pengemarkedsrenten har fortsatt å stige gjennom sommeren, sier Randi Marjamaa, leder for personmarkedet i Nordea Norge i pressemeldingen.

På innskuddssiden hever Nordea renten med 0,5 prosentpoeng for kunder med sparekonto ekstra opptil 100.000 kroner. Banken hever også renten med 0,5 prosentpoeng for alle BSU-kunder under 34 år.

  • Ny rente på sparekonto ekstra opptil 100.000 kroner blir 1,50 prosent.
  • Ny rente på BSU blir 4,05 prosent.

De nye rentesatsen for eksisterende lån vil gjelde fra 30. september.

Så mye dyrere blir boliglånet (+)

Følger etter renteheving

Som vanlig følger landets banker etter sentralbanken når styringsrenten justeres.

Norges Bank hevet torsdag renten med 0,5 prosentpoeng til 1,75 prosent.

Det er den andre doble rentehevingen på rad fra sentralbanken. Styringsrenten er oppe på det høyeste siden 2011.

Forbruker- og kommunikasjonssjef Carsten Henrik Pihl i Huseierne ventet på forhånd at de første bankene ville varsle rentehopp fredag.

– Trenden er at storbankene kommer først og småbankene venter litt. Derfor må man se an litt før man velger å bytte bank, sier Pihl.

Bankene må varsle om rentehevinger god tid i forveien, så rentekostnaden vil ikke øke umiddelbart.

– For de som har lån har banken seks ukers varslingsfrist før renten kan settes opp for denne rentehevingen. Det betyr at denne rentehevingen får virkning fra starten av oktober, sier Pihl.

Sparebankene følger etter

Sparebanken Møre hever, som den andre banken i Norge rentene for utlån og innskudd med inntil 0,5 prosentpoeng.

Like bak følger Sparebanken Sogn og Fjordane som tredje bank ut til å sette opp renten. Boliglånsrenten blir satt opp med inntil 0,5 prosentpoeng, og innskuddsrenten med inntil 0,4 prosentpoeng.

Les også

Sjeføkonom om rentehevingen: – Har ikke tid til å vente

Flere rentehevinger fremover

Norges Bank varslet samtidig med økningen av renten torsdag at styringsrenten «mest sannsynlig» settes videre opp i september, uten å si noe om hvor mye.

– Prisoppgangen de siste månedene har vært bredt basert og kan innebære at prisveksten holder seg høy lenger. Det tilsier en raskere renteoppgang enn anslått i juni, skriver Norges Bank i pressemeldingen.

Torsdagens rentebeslutning fra Norges Bank kommer etter et såkalt mellommøte, uten fullstendige analyser og nye prognoser for rentene fremover. Ved møtet i juni anslo sentralbanken at blir en rentetopp for boliglån på rundt 4,3 prosent i 2024.

Rente boliglån

Både Nordea Markets og DNB Markets venter en ny dobbel renteheving også på møtet i september. Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets tror torsdagens rentehopp vil merkes.

Alle de som har gjeld vil merke at kostnadene øker raskt og at den skal opp til et nivå som ikke er kjent på en stund. Vi skal videre opp herfra, sa hun til E24 torsdag.

– Norges Banks analyser viser at dette kommer til å merkes. Kanskje mest for dem med middels eller høye inntekter, for de har høye lån, sa Haugland.

Publisert:
En av ti sier de ikke kan betjene boliglån over 4 prosent