NHH-professor om SAS-grep: – De innser at de må ha hjelp
SAS står i en økonomisk krise og søker om konkursbeskyttelse i USA. – I en slik prosess må alle gi noe, sier NHH-professor Frode Steen.
Mandag kunne en opprørt SAS-sjef fortelle pressen at selskapet ble rammet av en pilotstreik som han tidligere har omtalt som «ødeleggende», skriver E24.
Tirsdag melder flyselskapet at det har søkt om konkursbeskyttelse i USA, en juridisk prosess for finansiell restrukturering under tilsyn av en amerikansk føderal domstol.
– At SAS gjør dette betyr at de innser at de må ha hjelp, og derfor ønsker de å bruke en slik ordning for å nullstille situasjonen i selskapet, sier professor Frode Steen ved Norges Handelshøyskole til E24.
– Det er reelt det selskapet sier, at de klarer seg ikke uten at kreditorene hjelper til, legger han til.
SAS står i en økonomisk krise og lanserte i februar spareprogrammet «SAS Forward», som skal redusere årlige kostnader med 7,5 milliarder svenske kroner.
Selskapet har også varslet et behov for å omgjøre gjeld på 20 milliarder svenske kroner til aksjer og hente inn 9,5 milliarder svenske kroner i friske penger. Dette vil i så fall utvanne de eksisterende eierne.
Sverige og Danmark eier 21,8 prosent hver i SAS, mens Norge solgte seg helt ut av SAS allerede i 2018.
Hvis SAS skal gjennom en restrukturering vil det kreve noe av alle parter, ifølge professoren.
– I en slik prosess må alle gi noe. I en slik prosess er du i full drift, mens du prøver å få til en annen finansiell situasjon og får redusert gjelden, sier Steen.
– Alternativene i en slik prosess er at du kommer ut som et bedre selskap, eller så kommer du ikke ut igjen i det hele tatt. Og som långiver så risikerer du å miste alt, eller så sitter du igjen med en andel i selskapet på den andre siden av prosessen.
- Er det overraskende at SAS ender i en slik prosess?
- Nei. Det de har prøvd nå vitner om at de har prøvd å gjøre dette innomhus og frivillig. Når de nå skjønner at pilotene ikke er med på leken, og tallene ser ut til å gå i retning av SAS ikke har all verdens med penger til å holde det gående, så vurderer nok selskapet dette som den beste måten å prøve å redde SAS på, sier Steen.