Norgesgruppen omsatte for 50 milliarder kroner i første halvår

Dagligvarekonsernet fortsetter å tjene gode penger under pandemien og klinker til med nok et rekordresultat. Men neste halvår ser det mørkere ut.

Eierne av Norgesgruppen i Johansson-familien har grunn til å smile over første halvårs resultater. Her ved Johan Johannson, Torbjørn Johannson og Knut Hartvig Johannson.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Til sammen 50,4 milliarder kroner trillet inn i Norges største dagligvareselskap, Norgesgruppen, i første halvår.

Det viser det ferske halvårsregnskapet, og er en økning på nesten 2,5 milliarder kroner fra 2020.

Norgesgruppen, som står bak kjeder som Kiwi, Meny og Joker, omtaler veksten i 2021 som «svært sterk» ettersom økningen i første kvartal 2020 mot 2019 var på solide 15 prosent.

Etter skatt endte resultatet på 1,9 milliarder kroner.

Konsernsjef Runar Hollevik sier januar og februar 2020 uten pandemi er årsaken til at man klarer å slå fjoråret. Andre halvdel blir verre å overgå.

– Uke for uke takter vi nå på 3–4 prosentpoeng ned fra fjoråret, og det kan jo hende det faller ned 8–10 prosentpoeng av fjorårets vekst, sier Hollevik.

Les også

Her signeres taxfree-avtaler til 30 milliarder kroner

DAGLIGVARE-TOPP: Konsernsjef i Norgesgruppen, Runar Hollevik, tror ikke konsernet vil klare å matche fjorårets resultater i andre halvår, slik de gjorde i første halvår.
Les også

Rekordåret 2020 kan gi milliard-baksmell for Norgesgruppen

Veksten i ferd med å avta

Det er med andre ord første kvartal som drev hoveddelen av omsetningsøkningen for Kiwi-eieren.

I årsrapporten skriver Norgesgruppen at den formidable veksten er i ferd med å avta i tråd med at samfunnet åpnes opp.

– Men vi skal bite i fra oss, sånn at ikke de 20 prosent med vekst faller tilbake til grensehandelen og andre konkurrenter, vi vil beholde flere av de kronene, sier Hollevik.

Servicehandelen, som inkluderer kiosker og bensinstasjoner, har hatt en bedring fra fjoråret som var bekmørkt for den delen av bransjen som drev med mat i farten da de fleste holdt seg hjemme. Norgesgruppen eier kjeder som Big Horn Steakhouse og Deli de Luca.

Norgesgruppens omsetningsvekst

Mer smitte

Konsernsjefen sier at første halvår var den perioden hvor smitten har påvirket virksomheten hardest så langt i pandemien.

– Det har truffet enkelte produksjonsanlegg og noen partnere. Det har ikke vært de store avbruddene, og ingen har måtte stenge ned. Noen få butikker har stengt i noen få timer, sier Hollevik.

De siste seks månedene har også alle ansatte brukt munnbind, noe som også har vært tøft, påpeker dagligvaretoppen.

Samtidig holder Norgesgruppen høy beredskap i det Norge er på vei inn i sin fjerde smittebølge. Konsernet tror ikke det vil få noen utfordringer med å fylle hyllene utover høsten.

Meny.no passerte en halv milliard i halvåret

Mat på nett har også tatt av under coronakrisen, og Meny.no er landets nest største aktør innen digital dagligvarehandel.

I første halvår omsatte Meny.no for 545,6 millioner kroner, en vekst på 56,9 prosent fra samme tid i fjor.

Ifølge halvårsrapporten var 27,8 millioner kunder innom de digitale butikklokalene.

Konkurransetilsynet la bort sak

Halvåret bød også på gode nyheter for Norgesgruppen når det gjelder Konkurransetilsynets etterforskningssak mot selskapet som ble henlagt etter at det fra tilsynets side ikke var grunnlag for å gå videre med saken.

Saken omhandlet en mistanke om brudd på konkurranseloven knyttet til ulike innkjøpspriser fra ledende leverandører. Tilsynet mente ikke at ulike innkjøpspriser hadde bidratt til å skade konkurransen.

– Resultatet var som ventet, og det har vært en prioritert jobb for oss å forklare tilsynet hvordan vi jobber.

– Har saken tatt noe av nattesøvnen din?

– Nei, det synes jeg har vært en sak vi stått trygt i. Prosessen gikk relativt raskt og jeg er ikke overrasket over resultatet.

Publisert: