Salmar dropper budet på NRS

Oppkjøpskampen om Norway Royal Salmon ser ut til å være avgjort etter at NTS har sikret mer enn halvparten av selskapet.

OPPKJØPSKAMP: Etter å ha fått aksept fra storeier for sitt bud, ser NTS ut til å ha gått seirende ut av oppkjøpskampen om Norway Royal Salmon.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Både NTS og Salmar ville kjøpe Norway Royal Salmon, men torsdag kom det nyheter som gjorde at førstnevnte trekker det lengste strået.

Helge Gåsø er styreleder i Norway Royal Salmon, men også største eier i NTS gjennom sitt selskap Gåsø Næringsutvikling.

– Er du fornøyd med resultatet?

– Ja, vi har jobbet en stund for dette, sier Gåsø, som ikke ønsker å kommentere prosessen ytterligere.

I en børsmelding fra NRS skrev selskapet torsdag ettermiddag at styret er blitt informert om at aksjonærer med mer enn 10 prosent av aksjekapitalen, inkludert Egil Kristoffersen & Sønner AS, har til hensikt å akseptere budet fra NTS til 240 kroner per aksje før utløpet av tilbudsperioden for tilbudet. Denne fristen gikk ut klokken 16.30 torsdag.

«Slike aksepter vil medføre at NTS ASA blir eier av mer enn 50% av aksjene i NRS og vil gjøre det umulig å oppfylle vilkåret om minimumsaksept på 50% i det varslede budet fra SalMar ASA», står det i meldingen.

I en etterfølgende melding kommer bekreftelsen på at storeier Egil Kristoffersen & Sønner AS har akseptert budet fra NTS og selger sine 4,6 millioner aksjer i NRS.

Eva Marie Kristoffersen, største eier og daglig leder i Egil Kristoffersen og Sønner, ønsker ikke å kommentere saken.

Salmar melder senere samme dag at det ikke vil fremme budet på NRS.

Budet til Salmar var betinget av at det mottar aksepter for, eller på annet vis blir eier av, aksjer i NRS som representerer mer enn 50 prosent av aksjene i NRS.

«Ettersom denne betingelsen ikke kan oppfylles, vil SalMar heller ikke fremme Tilbudet», står det i meldingen.

– Det ser ut som at slaget er tapt for Salmar, sa lakseanalytiker Nils Olav Furre Thommesen i Fearnley Securities til E24 før meldingen fra Salmar om at selskapet dropper budet.

Ved stengetid var NRS-kursen ned 18,08 prosent til 226,5 kroner. Aksjen ble den mest omsatte på Oslo Børs.

Aksjen

NTS-fremstøt

Karl Johan Bakken er nestleder i NRS-styret.

– Salmar ville by 270 kroner, men budet fra NTS på 240 kroner ser ut til å vinne frem. Hva tenker du om det?

– Når du får konkurranse om aksjene så er det gjerne slik at det beste budet vinner frem, men så er det ikke alltid kun tallene som gjør at det blir vurdert til å være det beste budet, sier Bakken.

Styret anbefalte tidligere denne uken aksjonærene om å ikke akseptere budet fra NTS, gitt «den betydelige prisforskjellen mellom tilbudene».

E24 spurte tidligere torsdag ettermiddag finansdirektør Trine Sæther Romuld i Salmar hva hun tenker om utviklingen.

– Vi har ikke noen synspunkter på det, men ser hva som er meldt ut fra hvilken aksept de har fått, på over 50 prosent, sa Sæther Romuld.

Sæther Romuld påpekte at de i budet på 270 kroner la inn et forbehold om minst 50 prosent, men hun «ser at mange aksjonærer har gått for et lavere bud på 240 kroner».

– Er slaget tapt for Salmar nå?

– Vi får se på det, og tar dette til etterretning, sa Sæther Romuld.

I en melding tidligere i dag kom det frem at NTS har sendt et brev til styret i Norway Royal Salmon med krav om å avholde en ekstraordinær generalforsamling.

NTS ønsker å velge nytt styre og tilbakekalle en fullmakt til styret om kapitalforhøyelse som ble gitt på den ordinære generalforsamlingen i mai, ifølge en børsmelding.

Ønsket rettet emisjon

Salmar har bedt NRS-styret om å bruke styrefullmakten fra mai til å gjennomføre en rettet emisjon på inntil 4.357.219 nye aksjer rettet mot den tilbyderen som har det beste budet, med en tegningskurs lik tilbudsprisen i det beste budet.

NRS har bekreftet at styret er innstilt på å benytte styrefullmakten i henhold til dette.

– NRS har en emisjonsfullmakt, som blant annet kan brukes til å sikre at man kommer over 50 prosent eierskap, for eksempel, og sikre det beste for aksjonærene i NRS, sa IR-kontakt Håkon Husby i Salmar til TDN Direkt i forrige uke.

Analytiker om satsingen til Salmar og Aker: – Bra fra et industrielt perspektivRøkke om manglende oppdrettssatsing i Aker: – Jeg tok feil
Publisert: