SAS-ansatte demonstrerer for sin gamle jobb: – Umoralsk
Et hundretall nåværende og oppsagte SAS-piloter har møtt opp utenfor Stortinget tirsdag, i protest mot flyselskapets «oppdeling» i Irland og Danmark.

– Det er jo rett og slett en umoralsk opptreden å prøve å organisere seg vekk fra arbeidslivet vi har i Norge, som er et trepartssamarbeid, sier SAS-styrmann Stener Berg Nelson til E24.
Han er blant tidligere og nåværende ansatte i SAS som tirsdag har møtt opp på Eidsvolls plass utenfor Stortinget i Oslo for å markere motstand mot SAS-ledelsens planer om å legge ned deres gamle arbeidsplasser.
SAS har tidligere sagt at de endringene som skjer i SAS-konsernet nå, skjer i henhold til gjeldende lover og inngåtte skandinaviske kollektivavtaler.
Aksjonen «SAS skal ikke få ta av uten oss» tiltrakk seg rundt 900 «interesserte» på Facebook, hvorav noe over 200 har sagt at de ville møte opp.
Arrangementet er i regi av piloter og kabinansatte i Norge, med støtte fra fagforeningene Norske SAS-flygeres Forening, SAS Norge Flygerforening, Norsk Flygerforbund, Kabinansattes Forbund, LO og Parat.
SAS-pilotene raser: – Umoralsk, uetisk og usolidarisk
– Har snudd så voldsomt
Nelson forteller at han har vært ansatt hos SAS på Oslo-basen i fem år.
– Så kom pandemien, og da mottok vi en oppsigelse med bakgrunn i at – som vi alle har sett – markedet kræsjet, kan du si. Og med en fremforhandlet gjeninnsettelsesrett kollektivt, med jevnlige møter for å holde oss varme av baseledelsen.
– Etter en god stund, tre måneder inn i oppsigelsestiden, fikk vi et brev om at uniformer kan beholdes hjemme, «slik at dere er klar for flyvning igjen når dette tar seg opp».
– Så begynner det å ta seg opp igjen, og da gir de nytt navn til to datterselskaper og sier at alt av ansettelser skal foregå der.
SAS etablerer nytt datterselskap
Nyheten om at SAS Irland omdøpes til SAS Connect samt nyetableringen av SAS Link sendte et kald gufs inn i lokalene til den norske pilotforeningen.
De norske SAS-pilotene organisert gjennom Norske SAS-flygeres Forening (NSF) har lenge fryktet det som nå skjer.
Koronapandemien har halvert antall ansatte i SAS, der rundt 5000 ansatte har måttet gå. Blant disse er omkring 560 piloter, hvorav rundt 200 er norske.
– SAS har jo en 75 år lang stolt tradisjon med å være en spydspiss i Skandinavia og senest i 2015 en forkjemper for den skandinaviske modellen i luftfarten. Og så har det snudd så voldsomt de siste fem årene, til å skulle gjøre det konkurrentene har gjort – og kanskje på en litt verre måte ved å omgå avtalte rettigheter, sier Nelson.
– Kommer du til å søke jobb i SAS igjen?
– Jeg anser ikke det nødvendig at jeg skal søke jobb i SAS, for jeg har en femårig gjeninntredelsesrett som er kollektivt fremforhandlet. Det er derfor vi står her i dag.
SAS har tidligere påpekt at de oppsagte pilotene i sin tid var ansatt i hovedvirksomheten, SAS Scandinavia. Gjenansettelsesplikten gjelder derfor ikke, ifølge pressesjefen.
– De nye jobbene er i SAS Connect og SAS Link, som er separate og nyetablerte datterselskaper. Gjenansettelsesavtalen er med SAS Scandinavia, har pressesjef John Eckhoff tidligere uttalt til E24.
Beholdt uniformen
Blant de hundretalls oppmøtte i det sure høstværet står også tidligere styrmann Endre Antonsen, som fløy Boeing 737 for SAS i nesten fem år før pandemien slo inn. Permitteringen kom i mars, og oppsigelsesvarselet i løpet av sommeren 2020. 31. desember hadde han sin siste arbeidsdag, forteller han.
– Det ble etter hvert klart at SAS ønsket at vi skulle beholde uniformene, for det var enklere logistikkmessig. Så det har hele tiden vært en tydelig kommunikasjon om at intensjonen er å ta oss tilbake til selskapet, sier Antonsen.
– Jeg har ikke ventet noe annet enn at når pandemien er over, så kan jeg møte tilbake på jobb.
Flere av SAS-pilotene utenfor Stortinget tirsdag har tatt med seg uniformen på kleshenger, og etter appellene på Eidsvolls plass bar det videre ut til Gardermoen for å vise SAS-ledelsen at de er klare til å ikle seg arbeidstøyet igjen på kort varsel.
– Det har også noe å si for hvordan du tenker på det å se etter andre typer jobber. For du ønsker jo også å kunne være klar og ikke lage unødvendige problemer for selskapet du er glad i. Jeg er sikker på at jeg ikke alene om å tenke sånn også, sier Antonsen.
– Ønsker pilotene tilbake
Norske SAS-flygeres forening (NSF) mener SAS gjennom opprettelsen av SAS Connect og SAS Link omgår en femårig gjenansettelsesplikt for de oppsagte pilotene.
SAS har på sin side vist til at gjenansettelsesretten ikke gjelder for de nye selskapene.
Konserndirektør Kjetil Håbjørg i SAS sier til E24 tirsdag at de ønsker sine tidligere piloter tilbake til selskapet. SAS kan imidlertid ikke tallfeste hvor mange stillinger som vil bli utlyst fremover, da dette er avhengig av markedet.
– Vi vet ikke hvordan markedet utvikler seg, men vi er forberedt på at vi vil få etterspørsel i disse segmentene, som gjør at vi skal rekruttere. Hele denne pandemien har båret preg av kort bookinghorisont, som gjør at det er vanskelig å se hvordan markedet går, sier Håbjørg.
SAS kansellerte flyvninger på grunn av pilotmangel
SAS-piloter i Parat varsler søksmål mot selskapet
SAS ordner typegodkjenning
I de hittil utlyste pilotstillingene har det vært krav om erfaring og minst 500 flytimer for Airbus A320. De oppsagte SAS-pilotene har imidlertid i all hovedsak sertifikater på fly av typen Boeing 737, SAS’ arbeidshest i en årrekke, som nå fases ut.
Sertifisering på de nye flytypene kan typisk ta måneder, og koste inntil en halv million kroner pr.r pilot, ifølge NSF. Og det er disse kvalifikasjonene som etterlyses i jobbannonsene.
Håbjørg i SAS vil imidlertid presisere at de utlysningene som så langt har kommet, har vært i Danmark.
– Dette har vært danske stillinger, og vi har ikke kommet til Norge ennå når det gjelder denne typen rekruttering. I Norge vil det stille seg annerledes, sier Håbjørg og understreker:
– Typegodkjenning skal ikke stå i veien for ansettelser i SAS. I den opprinnelige danske teksten har det stått som krav, men det er tatt bort. Det er ikke et krav at man har godkjenning, det ordner vi, sier norgessjefen.
– For oss er det viktig å få frem at vi er veldig glade for at tidligere kolleger søker på disse jobbene. Vi har ansatt dem før og vet at de er dyktige, attraktive piloter. Men det er en annen virkelighet enn før pandemien, også i SAS.
Han sier videre at flyselskapet nå er veldig spent på hvordan markedet utvikler seg videre.
– Vi har en stolt historie i SAS, og vi ønsker å bygge på denne historien. Vi vil være en seriøs og god arbeidsgiver med skandinaviske betingelser. Vi jobber hardt for å oppnå det i en veldig hard europeisk konkurranse. I tillegg ser vi at markedet endrer seg, og vi tror ikke at de forretningsreisende vil komme tilbake på samme nivå som før pandemien.
– Det gjør at vi må omstille oss i SAS, i en tøff virkelighet i verdens tøffeste konkurransebransje. Samtidig er vi fast bestemt på å være den største operatøren i Norge, med de beste tilbudene, og samtidig være en leverandør for den samfunnskritiske infrastrukturen også i fremtiden.