Ukrainas president: - Vi er ikke redde for noen

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talte til folket etter Russlands anerkjennelse av utbryterregionene i Øst-Ukraina. Reaksjonene i FNs sikkerhetsråd er kraftige.

TALTE TIL FOLKET: Ukrainas president Volodmyr Zelenskyj.
Publisert: Publisert:

Zelenskyj talte til folket natt til tirsdag norsk tid, etter at talen var blitt utsatt en stund. Han adresserte Russlands anerkjennelse av de øst-ukrainske utbryterregionene Donetsk og Luhansk.

– Vi har forpliktet oss til det fredelige og diplomatiske sporet, vi vil følge det og kun det. Men vi er et selvstendig land. Vi er ikke redde for noe eller noen, vi skylder ingen noen ting og vi gir ikke noe til noen, sa presidenten i talen, og understreket at landets grenser består uavhengig av Russlands handlinger.

Regionene erklærte seg uavhengige i 2014, men har ikke blitt anerkjent av noen. Tirsdag offentliggjorde altså president Vladimir Putin at han anerkjenner Donetsk og Luhansk som selvstendige stater. Han beordret også tropper inn i områdene, tropper han selv omtaler som «fredsbevarende styrker».

Kommentar: Inn i en farligere tid

Reuters refererte øyenvitneskildringer som fortalte om «uvanlig store» militærkolonner i Donetsk natt til tirsdag. Øyenvitnet forteller om fem stridsvogner i en kolonne i utkanten av byen, og to til i en annen del av byen.

Det var lite i Zelenskyjs tale som tydet på at han lar seg skremme. Ukraina har USA og Natos støtte da han uttalte at Russlands handlinger er et brudd på suvereniteten til Ukraina.

Ukraina vil ha fred, men vil ikke gi opp landet til Russland, var den tydelige beskjeden i talen.

Landets utenriksminister Dmytro Kuleba skriver på Twitter at han har snakket med EUs utenrikssjef Josep Borrell. Han har forsikret om at responsen derfra vil være besluttsom og samkjørt. Han møter USAs utenriksminister Antony Blinken onsdag i Washington.

Zelenskyj sa også at Russland i praksis trekker seg fra Minsk-avtalen, som har blitt sett på som den beste muligheten for en løsning.

Kraftige reaksjoner i sikkerhetsrådet

Senere natt til tirsdag var det møte i i FNs sikkerhetsråd. Russlands beslutning om å anerkjenne utbryterregionene ble fordømt. 

USAS FN-AMBASSADØR: Linda Thomas-Greenfield

Rosemary DiCarlo, sjef for FNs politiske og fredsbevarnde spørsmål sa i sin innledning til møtet at hun beklager Russlands beslutning om å sende tropper til Øst-Ukraina. Hun understreket at FN er forpliktet til suverenitet, uavhengighet og territoriell integritet for Ukraina.

USAs FN-ambassadør Linda Thomas Greenfield sier i møtet i FNs sikkerhetsråd at Putin har stilt verden overfor et valg.

– Vi må møte øyeblikket, og ikke se vekk. Historien viser oss at å se vekk vil være en langt mer kostbar vei å gå.

Hun sier Russlands anerkjennelse av utbryterrepublikkene åpenbart er grunnlaget for en videre invasjon av Ukraina.Putins beskrivelse av troppene som fredsbevarende omtalte hun slik:

– Dette er tull. Vi vet hva dette er for noe, sa hun.

– Russlands klare angrep på Ukrainas suverenitet og territorielle integritet er uprovosert. Det er angrep på Ukrainas status som en FN-nasjon og det bryter grunnleggende prinsipper om internasjonal lov.

– Vidtrekkende konsekvenser

Storbritannias FN-utsending Barbara Woodward sa Russlands handlinger har alvorlige og vidtrekkende konsekvenser.

– Først og fremst for liv og helse. En invasjon av Ukraina slipper løs krig, død og ødeleggelse på det ukrainske folk. De humanitære konsekvensene vil være forferdelige for sivile som må flykte fra strid. Vi vet allerede at kvinner og barn vil lide mest.

Også flere andre land kom med innlegg som fordømte Russlands handlinger.

Tysklands FN-ambassadør sier Russlands brudd på suvereniteten vil få alvorlige økonomiske, politiske og strategiske konsekvenser for Russland.

Ukrainas FN-ambassadør Sergi Kyslytsya krevde at de russiske styrkene trekker seg ut umiddelbart og at de kansellerer anerkjennelsen.

– FN er syk. Det er et faktum. FN er truffet av viruset som blir spredt av Kreml. Om de vil bukke under er opp til medlemmene.

Han sa Kreml gjør nøyaktig det samme de gjorde mot Georgia i 2008, og spurte retorisk:

– Hvilket land er det neste ut blant FNs medlemsland? Spørsmålet er åpent.

Norsk innlegg

I sitt innlegg ba Norges FN-ambassadør Mona Juul Russland om å respektere folkeretten i tråd med forpliktelsene landet har, og holde seg til det diplomatiske sporet. Det skriver NTB.

Hun kalte Russlands beslutning om å sende styrker grunnløs og uansvarlig og sa den bare øker spenningen. Hun berømmet også Ukraina for tilbakeholdenhet trass i stadige provokasjoner og forsøk på destabilisering.

Russlands FN-utsending og nåværende president i formannskapet i Sikkerhetsrådet, Vasily Nebenzya, beskrev talene som «emosjonelle» da han fikk ordet.

Han anklaget Ukraina for å gjøre alt de kan for å ødelegge Minsk-avtalen, med støtte fra vesten.

– Vi er åpen for diplomatiet, men vi vil ikke tillate et nytt blodbad i Donbass.

Han påpekte også den «svært negative» rollen vestlige land, spesielt USA, har spilt, og han anklaget vesten for å oppildne Ukraina.

Publisert: