Oljeservice-aksje til topps på Oslo Børs i år

Shipping- og oljeaksjer er årets hittil store børsvinnerne, mens teknologiaksjer har slitt voldsomt i 2022.

OSLO BØRS: Se hvilke aksjer som har gitt størst avkastning hittil i år.
Publisert: Publisert:

Seismikkselskapet TGS topper listen over børsvinnerne på Oslo Børs, når vi er litt over halvveis i børsåret 2022. Siden nyttår har aksjen steget mer enn 70 prosent.

– Aksjen har gått på forventninger om et sterkere seismikkmarked og TGS har vært et historisk bra selskap som investorer da tenker er et «safe bet» å spille på, sier Jørgen Lande, analytiker i Danske Bank, til E24.

Carnegie-analytiker Erik Aspen Fosså trekker frem høye energipriser som en viktig bidragsyter. Selv har han kjøpsanbefaling og et kursmål på 220 kroner, som er betydelig høyere enn dagens kurs på 144 kroner.

– Den positive kursutviklingen til TGS i år er er mye drevet av dagens energiskvis og påfølgende høye oljepris, og forventinger om at dette vil føre til økte investeringer innenfor olje- og gassektoren, som vil være positivt for etterspørselen etter TGS sin seismikkdata, sier Fosså til E24.

– Vi tror oljeetterspørselen vil fortsette å øke i lang tid fremover, og at det derfor er behov for å øke olje- og gassinvesteringene. I tillegg er avkastningen på nye prosjekter såpass solid at vi tror oljeselskapene ikke veldig mye lengre klarer å holde seg unna å investere.

Kristian Johansen, administrerende direktør i TGS.

Kraftig nedgang

Like god avkastning har det ikke vært for alle selskaper. Etter en fenomenal oppgang i 2021, har det sett mørkere ut i de globale aksjemarkedene i 2022.

I Norge er Hovedindeksen på Oslo Børs ned fire prosent i år. I USA er den brede S&P 500-indeksen ned mer enn 20 prosent, mens teknologitunge Nasdaq er ned 28 prosent.

Nedgangen skjer i en periode med markedsuro, høy inflasjon og frykt for økonomisk nedgang. Spesielt teknologiaksjene i USA har blitt hardt rammet som følger av dette.

Det samme mønsteret preger Oslo Børs, hvor aksjene som har gjort det dårligst i år i stor grad er teknologiaksjer.

Tabell

Læringsplattformen Kahoot hadde en eventyrlig utvikling under coronapandemien. I år har imidlertid aksjen falt 58 prosent, og enda mer de siste 12 månedene. Videokonferanseselskapet Pexip er også blant de hardest rammede aksjene, og er ned mer enn 63 prosent i år.

Aller dårligst har det gått med bioteknologiselskapet Nordic Nanovector, som er ned 83,5 prosent hittil i år. Selskapet topper taperlisten etter at aksjen onsdag alene falt 55 prosent etter svake kreftstudie-resultater.

Nordic Semiconductor steg som en rakett i 2021, men er hittil i 2022 ned 48 prosent. Schibsted, Autostore, Tomra og Aker Horizons har også falt markant på Oslo Børs i år.

Andre vinnere

Noen aksjer på Oslo Børs har imidlertid klart seg bedre enn andre, og enkelte har gitt investorer en pen avkastning siden nyttår.

Blant annet kan John Fredriksen juble over kursoppgangen i Golden Ocean og Frontline, som har steget henholdsvis 49 og 40 prosent.

Oljeprisen har steget 40 prosent i 2022, som har sendt oljeaksjene på Oslo Børs i været. Equinor topper oljeaksjene med en avkastning på 40 prosent for de som kjøpte seg inn ved nyttår.

Oljeselskapene DNO og Aker BP følger etter med kursoppgang på henholdsvis 31 og 20 prosent så langt i år.

Investorene i shippingselskapene BW LPG, Flex LNG og Stolt-Nielsen har også grunn til å være fornøyde. Alle tre aksjene har steget markant i 2022.

Tabell
Publisert: