Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at nordmenn handlet for 11,7 milliarder kroner på dagsturer til utlandet de siste fire kvartalene. Dette er en økning på nesten 9 prosent fra forrige firekvartalsperiode. Antall dagsturer økte i den samme perioden med 4 prosent, til 6,7 millioner.

Klar økning

Den norske handelen på svensk side av grensen utgjør omtrent åtte milliarder kroner. Thomas Angell, direktør for handel i hovedorganisasjonen Virke, beklager utviklingen.

— Grensehandelen spiser av omsetningen i norske butikker og fører til tap av arbeidsplasser i næringsmiddelindustri og handel. Dessverre tyder alt på at grensehandelen kommer til å fortsette å vokse så lenge det er mye penger å spare ved å handle i Sverige, sier Angell.

Han peker på at butikkene i Sverige er den femte største dagligvarekanalen for nordmenn.

Utviklingen har vært klart stigende de siste årene. I 2008 handlet nordmenn på grensehandel for 8,9 milliarder kroner. I 2009 økte det til 10,3, i 2010 til 10,5 og i 2011 til 11,5 milliarder kroner.

Ber politikerne holde igjen

Tall fra i sommer viser at det har vært omsetningsrekord på Nordbysenteret ved Svinesund. Senteret er «Norges» desidert største kjøpesenter. Omsetning av dagligvarer der står alene for over tre milliarder kroner.

Totalt har butikkene på svensk side av grensen en markedsandel på fem prosent av den totale norske dagligvarehandelen.

— Vi tåler ikke ytterligere avgiftsøkninger i statsbudsjettet i oktober. Avgiftsforskjellene mellom Norge og Sverige på populære varer som alkohol, tobakkvarer, sjokolade- og sukkervarer er kritisk store. Nå må norske politikere ta grensehandelen på alvor, sier Angell.