Arbeidsplassene skal skapes i både privat og offentlig sektor og går blant annet ut på at arbeidsgiverne skal få 25.000 kroner per jobb de skaper, ifølge statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Avtalen er ifølge Ritzau allerede på plass etter at regjeringen har blitt enig med de tre store arbeidsgiverorganisasjonene, Dansk Arbejdsgiverforening, KL og Danske Regioner.

Politisk strid

Striden om dagpengeordningen har skapt stor politisk strid i Danmark. Den venstreradikale Enhedslisten har truet med å stemme mot neste års budsjett hvis regjeringen ikke gjør noe for de mange som mister retten til dagpenger etter nyttår.

Dagpengeordningen har også vært et tema i forbindelse med at Socialistisk Folkeparti, det minste partiet i den røde trepartiregjeringen, valgte Anette Wilhelmsen til ny leder. Hun har vært kritisk til at hennes partifeller i regjeringen har gått med på en avkorting i dagpengeordningen.

Ingen jobbgaranti

Avtalen betyr at Enhedslisten ikke får oppfylt sitt ønske om jobbgaranti, men regjeringen går likevel et langt stykke for å hjelpe de opptil 16.000 dagpengemottakerne som risikerer å falle ut av systemet etter nyttår.

— Vi skaper 12.500 såkalte akuttjobber. De er målrettet til mennesker som står i fare for å ha brukt opp sin rett til dagpenger 1. januar, sier statsminister Helle Thorning Schmidt (Socialdemokraterne) til Radioavisen.

Avtalen trer i kraft allerede 1. november og vil vare til en gang i 2013. De nye jobbene vil gi arbeidstakerne mulighet til å gjenopptjene retten til dagpenger.