— Se her! Bare her er det over 50 ledige jobber: Kokk, servitør – det er bare å velge. Kan du stå på en narkotikatest og komme deg opp om morgenen, så kan du ha en slik jobb.

Webster Franklin ser smått oppgitt ut mens han blar seg gjennom listen over ledige jobber i Tunica. Han er president for Tunica Convention and Visitors Bureau og styremedlem i byens handelskammer, og jobben hans er å skape arbeidsplasser og trekke både bedrifter og besøkende til Tunica.

Mener mange har blitt for late til å jobbe

Den lille byen en times kjøring sør for Memphis har slitt med høy arbeidsledighet i flere tiår. På 90-tallet ble gambling legalisert for å skape nye arbeidsplasser, og siden den gang har arbeidsledigheten gått opp og ned. Nå ligger den på 15,8 prosent, over det dobbelte av landsgjennomsnittet. Likevel er det ingen mangel på jobber.

— Vi har rundt 13-14.000 jobber her i kommunen. Arbeidsstokken er på 6500, sier Franklin.

Historier som dette har gitt vann på mølla for republikanere som mener at Obamas velferdsstat er i ferd med å bli alt for generøs: Det tegnes et bilde av at mange velger å fortsette å leve på statlige stønadsordninger fremfor å få seg lavtlønte jobber, som det finnes mange av i Tunicas gamblingindustri.

Romney har anklaget Obama for å i det stille ha fjernet krav til stønadsmottakere, noe den republikanske leiren mener gjør det vanskeligere å få folk tilbake i arbeidslivet.

Dette har blitt tilbakevist av både Obama-leiren og faktasjekkere, som mener det er en bevisst feiltolkning av en justering som skulle gjøre loven mer fleksibel.

Sliter med å finne folk

Like fullt finnes det tall som tyder på at det flere steder ikke er mangel på jobber, men mangel på arbeidskraft som er problemet. I en undersøkelse utført av National Federation of Independent Business, som representerer mindre og mellomstore bedrifter, svarte 75 prosent at de sliter med å få tak i den nødvendige arbeidskraften.

Da kan det virke forvirrende med en arbeidsledighet på 8 prosent, spesielt når Obamas evne til å bedre USAs økonomi stor grad måles i antallet nye jobber og arbeidsledighet.

Romney understrekte også sitt syn på velferdspolitikken da han ble filmet mens han uttalte at 47 prosent av velgerne er avhengige av myndighetene og ikke betaler skatt.

Stille på arbeidsledighetskontoret

Aftenposten oppsøkte arbeidsledighetskontoret i Tunica. Der var det svært stille i løpet av de to timene vi var der – kun tre mennesker var innom. En av dem var Joey Spears.

47-åringen, som tidligere har jobbet med kvalitetssikring av produkter, forteller at han ofte opplever å bli vurdert som overkvalifisert for de lavtlønte jobbene.

— Jeg har mye erfaring og en rekke kurs og sertifiseringer. Dersom noen ansetter meg på et kasino så bruker de tid og penger på å lære meg opp. Samtidig vet de at jeg forsvinner om det dukker opp noe bedre, og derfor ansetter de heller en arbeider uten kvalifikasjoner, som de vet at de får beholde vedkommende, sier han.

På en bensinstasjon like ved arbeidsledighetskontoret møter Aftenposten en gruppe unge menn. Ingen av dem vil bli sitert eller fotografert, men de oppgir dårlig lønn og upraktiske arbeidstider som noen av årsakene til at de ikke ønsker å ta seg jobber som har en startlønn på mellom 7 og 9 dollar i timen.

— Det er for lite penger og for mye jobb, sier en av dem.

- De har et poeng

Spears mener at velferdsstatens kritikere, anført av den republikanske leiren, har et poeng.

— Det er absolutt noe sant i de argumentene. Jeg kjenner folk som har barn og bor sammen uten at de er gift eller registrerte samboere, slik at de skal få mest mulig utbetalt i sosiale støtteordninger. Det er klart at dersom du har valget mellom å ta en dårlig betalt jobb for 250 dollar i uken eller sitte på ræva for 200 dollar i uken, så er det lett å gjøre det siste, sier han.

Det er mange steder i USA der arbeidsmulighetene på langt nær er like gode som i Tunuica. At innbyggerne her ikke benytter seg av mulighetene de har, overrasker representantene for handelsstanden. Likevel har ikke Webster Franklin noen god forklaring på hvorfor det har blitt slik.

— Det er veldig merkelig. Folk sier de vil jobbe, men noen ganger virker det som ikke er helt tilfelle. Men vi gjør det vi kan for å få virksomheter til å etablere seg her og skape arbeidsplasser. Da er det innbyggernes ansvar å benytte seg av de mulighetene, sier Franklin.