Som et ledd i arbeidet med å få inn penger til statskassen har myndighetene i Hellas kartlagt kystlinjen og funnet 40 ubebodde øyer som de ønsker å leie ut, skriver Bloomberg.Tanken er at disse skal kunne leies ut i inntil 50 år. Lovverket i landet forhindrer salg av øyene, dermed er utleie alternativet man har falt ned på.

Onassis eier gresk øy

Dette skjer som et ledd i arbeidet med å øke inntekter og møte kravene som stilles for å få økonomisk hjelp fra det internasjonale samfunnet. Totalt 562 øyer ble vurdert av rundt 6000 som tilhører Hellas.

— Vi har identifisert øyer som har fint terreng, ligger nær fastlandet og har godt utviklet infrastruktur. En betingelse har også vært at utleie ikke skal kunne medføre en trussel mot nasjonal sikkerhet, sier Andreas Taprantzis, direktør for eiendom i landets verdiutviklingsfond, ifølge Bloomberg.

Noen greske øyer er allerede i privat eie. Et eksempel er øyen Skorpios, som eies av den styrtrike rederarvingen Athina Onassis.

Kan bli luksusresorter

Øyene som nå blir tilgjengelige, varierer i størrelse fra 0,5 kvadratkilometer til 3 kvadratkilometer. Til sammenligning er øykommunen Utsira i Norge 6,3 kvadratkilometer stor, mens Oslo kommune er 454 kvadratkilometer i omfang.

Ifølge Taprantzis er tanken at disse 40 greske øyene kan bli utviklet til turistanlegg i det øvre prissjiktet.

Israel viste interesse

Israels forsvarsminister Ehud Barak skal for to uker siden ha bedt landets forsvarsstyrke vurdere leie av en gresk øy for treningsformål, ifølge ekathimerini.com. Man valgte likevel ikke å forfølge prosjektet, siden det var knyttet tvil til dets økonomiske levedyktighet.

Skal hente inn milliarder

Verdiutviklingsfondet i Hellas har som oppdrag å hente inn 50 milliarder euro, omtrent 371 milliarder norske kroner, innen 2020. Utleie av øyene er en brikke i dette puslespillet. Dette må gjøres for å møte kravene knyttet til krisepakken til Hellas på 240 milliarder euro.

Statsminister Antonis Samaras i Hellas har uttalt at kommersiell utnyttelse av noen av landets øyer kunne gi høyst tiltrengt kapital.

Hellas kan by på det søte liv, blant annet appelsiner.
FOTO: SOLVEIG VIKENE, NTB/SCANPIX
Hellas trenger penger for å møte kravene blant annet fra den europeiske sentralbanken.
FOTO: SOLVEIG VIKENE, NTB/SCANPIX