Forhandlingene begynner til våren, uansett hvem som vinner presidentvalget i USA 6. november, bekrefter flere kilder til nyhetsbyrået Reuters.

Målet er å fjerne mange av dagens handelshindre og føre til store priskutt på en rekke varer og tjenester. Importerte biler og bildeler kan bli inntil 15 prosent billigere på begge sider av Atlanteren, ifølge anslag fra EU-kommisjonen.

Fastlåst Doha-runde

Den såkalte Doha-runden i Verdens handelsorganisasjon (WTO) om en liberalisering av verdenshandelen, har stått i stampe siden 2008.

Disse forhandlingene begynte i Qatars hovedstad Doha i 2001, men har kjørt seg helt fast på grunn av stor uenighet om tollvern på matvarer og ulike former for statsstøtte til landbruket i flere land.

En EU-rapport som ble lagt frem på EU-toppmøtet i forrige uke anbefaler en omfattende avtale mellom EU og USA.

Men de politisk omstridte landbruksspørsmålene blir trolig løftet ut av de tosidige forhandlingene, ifølge diplomatiske kilder.

USA vil opprettholde et 15 år gammel forbud mot import av storfekjøtt fra EU på grunn av frykten for spredning av munn-og-klov-syke.

Samtidig møtes amerikanske matvareprodusenter av høye tollmurer på eksport av storfe— og svinekjøtt til Europa.

Handelsavtaler

Både USA og EU har inngått en rekke tosidige handelsavtaler med andre land, spesielt i Asia, siden WTO-forhandlingene brøt sammen.

EU har inngått en slik avtale med Sør-Korea og forhandler nå med Japan.