Amerikanske husholdninger står for 70 prosent av den økonomiske aktiviteten i USA. De ferske tallene fra amerikanske myndigheter viser at forbruksveksten i første kvartal er oppjustert fra 3,2 prosent til 3,4 prosent, skriver Aftenposten.no.

I det første, grove anslaget for første kvartal var veksten anslått til 2,5 prosent. De fleste økonomene som på forhånd ble spurt av flere nyhetstjenester, som Bloomberg og Marketwatch, har regnet med at anslaget skulle holde seg stabilt i de reviderte anslagene som torsdag kom fra det amerikanske handelsdepartementet.

Budsjettkuttene

Nedjusteringen kommer derfor som en overraskelse. Tallene tyder på at kuttene i det føderale budsjettet slår sterkere inn i amerikansk økonomi enn optimistene hadde håpet.

Amerikanske bedrifter har dessuten bygget opp mindre varelagre enn mange hadde trodd. Forbrukerne i USA har større tillit til sin økonomi enn tidligere, viste fersk statistikk tidligere denne uken. Det smittet over på andre børser, men børsene i New York har svingt mye de siste dagene.Det har vært store svingninger på de internasjonale børsene i de siste to ukene. Tallene fra USA er viktige indikatorer for invstorer både i Japan og Europa.

Allerede før tallene ble offentliggjort torsdag, pekte kursene i aksjehandelen i New York oppover i timene før de amerikanske børsene åpnet. Det viser at investorene hadde tiltro til at veksten er merkbar og boligmarkedet er i full sving.

— Nøkkelen i USA er at boligmarkedet blir sterkere, sier aksjesjef Patrick Spencer i Robert W. Baird & Co i London til Bloomberg.

Merker velstanden

Amerikanere føler seg rikere. Virkningene av velstanden begynner å gjøre seg gjeldende, mener han.

Sentralbanksjef Ben Bernanke utløste et kursfall i det amerikanske aksjemarkedet i forrige uke. Han signaliserte at sentralbanken Federal Reserve kan redusere sine massive kjøp av amerikanske obligasjoner hvis USA kommer inn i en periode med mer stabil vekst. Mange analytikere peker på at pengeflommen fra sentralbanken har fungert som doping i den amerikanske økonomien.

De nye anslagene fra Commerce Department i Washington kan dempe bekymringen hos en del investorer for at sentralbanken skal pumpe mindre penger inn i økonomien gjennom sine planmessige kjøp av lånepapirer.