Hva kaller man en person som sier opp en godt betalt jobb i Spania, tar med seg kone, barn – og svigermor – og flytter til Norge uten å kjenne noen, uten å kunne språket og uten engang å ha sendt så mye som en jobbsøknad på forhånd til mulig norske arbeidsgivere?

Gal? Dumdristig? Modig?

«Dra hjem»

Norske medier har brukt mye spalteplass den siste tiden på tragiske historier om arbeidsledige søreuropeere som kommer til Norge i håp om å få seg jobb.

Bortsett fra godt kvalifisert teknisk personell har det vist seg å være svært vanskelig for de fleste, og mange ender opp med å bruke tid på å stå i kø på Frelsesarmeens eller Kirkens Bymisjons matstasjoner i stedet for å tjene penger til livets opphold. Det skriver aftenbladet.no.

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm har ved flere anledninger rådet arbeidssøkende sør-europeere til å dra hjem til familie og venner.

En lykkelig historie

Men historien om Gabriel begynner liksom i motsatt ende – med en statusjobb i Spania, og fortsetter – etter ønske fra hovedpersonen selv – i arbeidsledighet, eller i alle fall i jobbjakt i Norge.

Men med et intenst ønske om å få en noe mer ordnet arbeidsdag, samt få praktisert sine skiferdigheter, ble alle spanske broer brent, og Gabriel med familie gikk vinteren i møte i Stavanger.

Og i løpet av en uke hadde Gabriel fått to faste jobber som til sammen fylte opp arbeidsdagen hans – og vel så det.

Flyttet fra Ungarn

Gabriel Hargittai er født i Ungarn i 1979, og i 2005 tok han med seg kona Kinga og flyttet til Spania hvor han jobbet som kelner og assisterende restaurantsjef på den fasjonable Restaurant Portico Mar litt nord for Torrevieja.

Eieren av restauranten oppdaget fort at Gabriel hadde evner utover det å yte enestående service, og han fikk jobben både som hovmester og restaurantansvarlig.Men det utvidede ansvaret førte til at Gabriel nærmest ble boende på jobb, og var lite forenlig med rollen som nybakt pappa.

Det måtte bli Norge…

– Det er viktig for meg å være pappa, forteller Gabriel.

– Før jeg fikk sukk for meg var sønnen min blitt 1 år, og jeg følte jeg måtte foreta meg noe. Gjennom jobben på Restaurant Portico Mar fikk jeg god kontakt med mange nordmenn. Denne erfaringen gjorde at valget falt på Norge da avgjørelsen om å flytte var tatt.

– Kinga, Gabriel jr. og jeg satte kursen nordover i slutten av november. Allerede dagen etter begynte jeg å gå rundt og presentere meg for potensielle arbeidsgivere på steder jeg syntes så ok ut, forteller Gabriel Hargittai.

– Jeg må ha vært veldig heldig, siden jeg allerede i løpet av første uken hadde fått løfte om flere arbeidstimer pr. dag enn det jeg egentlig ønsket meg.

Løper til nabo’n

Nå er det på Delizia på Skagenkaien i Stavanger han tilbringer mesteparten av sin arbeidsdag.

– Jeg er fornøyd når gjestene prøver å få øyekontakt med meg idet de går ut av døren, forteller han.

– Når de stopper opp på vei ut og smiler til meg, da vet jeg at jeg har gjort en god jobb.

Kinga, to blad Gabriel samt svigermor bor nå i Stavanger sentrum. Sistnevnte har blant annet jobben med å passe junior når både mamma og pappa er på jobb. Kinga jobber som kontroller i et transportfirma og har ansvaret for å følge forsendelser av varer fra A til Å.

Innimellom jobb og hjem har Gabriel også – selvfølgelig – funnet tid til å gå på norskkurs, han må jo lære seg språket skikkelig. – Og så må vi jo prøve å kose oss ute i snøen, smiler han.– Det er jo derfor vi egentlig er her. For å kunne være mer sammen og for å oppleve skikkelig vinter.