I går presenterte amerikanske myndigheter tallet på antallet nye jobber som ble skapt i landet i mars. På forhånd hadde analytikere spådd en vekst i sysselsettingen på 203.000.

Skuffelsen var derfor enorm da tallet viste seg å være på svært svake 120.000, noe som også et et politisk slag i ansiktet på Barack Obama, som står midt i presidentvalgkampen. De siste månedende har det tilsvarende tallet ligger rundt 250.000.

Få gode nyheter i påskeegget

Men fordi børsene var stengt og investorene på påskeferie i går, var det først i dag smellen i aksjemarkedet kom.

Oslo Børs åpnet med et umiddelbart fall på 1,5 prosent, og klokken 09.45 var hovedindeksen ned 1,65 prosent. Skuffelsen spredte seg også over resten av Europa.

FTSE-indeksen i London hadde klokken 09.45 falt 1,20 prosent, mens CAC 40-indeksen i Paris falt 1,74 prosent. DAX-indeksen i Frankfurt var ned 1,46 prosent.

Bloomberg melder at den den felleseuropeiske indeksen SXXP har falt til det laveste nivået på to måneder, med en nedgang på 1,39 prosent.

— Dette er nok mest et nervøsitetstegn i markedet. Disse jobbtallene, kombinert med svak utvikling i Kina og uro rundt situasjonen i Spania, gjør at det begynner å bli litt rufsete, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea til Aftenposten.no.

Et av de få lyspunktene i markedet i dag var at Kinas handelsbalanse hadde kommet tilbake til overskuddssiden i mars, blant annet som følge av økt eksport til USA. Men de svake jobbtallene så ut til å overskygge dette.

Tror på fortsatt svak USA-vekst

- Har det vært noen indikasjoner på at et så kraftig fall i sysselsettingen ville komme?

— Jeg synes ikke det var veldig overraskende. En mild vinter i USA har bidratt til å trekke sysselsettingsveksten opp, spesielt innen bygg og anlegg. Men vi venter en middelmådig vekst gjennom året, og det er liten grunn til å tro at vi vil se like gode tall som i høst og vinter fremover, sier Juel.

Han viser til at inntektsveksten i USA fremdeles er svak, at boligmarkedet ligger nede - og at det er få insentiver for bedriftene til å investere.

— Samtidig har aksjemarkedet hatt en god oppgang hittil i år. Jeg tror vi nå vil få en viss korreksjon, sier Juel.