Først kom London og i går

. Før årsskiftet skal Oljefondet etter planen kjøpe eiendom i Tyskland. Senere kan handleturen gå til USA og Asia.

Paris

Gårsdagens investering i syv store bygg i Paris vakte interesse i Frankrike og blant internasjonale medier.

Karsten Kallevig slår ut med armene ute ved paradegaten Champs-Élysées for å vise størrelsen på kontorbygget midt i Paris som nå har fått Oljefondet som stor eier.

— Dette passer oss. Her er det lett å leie ut lokaler, og det kommer neppe store nybygg i nabolaget, sier direktøren i Norges Bank.

Han leder den voksende investeringene på eiendomssiden i Oljefondet, som skal utgjøre maksimum 5 prosent av Oljefondets størrelse.

Axa venter

Det er stekende ettermiddagssol. Noen stenkast mot nordvest venter ledelsen i forsikrings- og eiendomsgiganten Axa på sine nye norske partnere. Franskmennene er fulle av lovord om Norges Banks «langsiktighet».

Bygget som Kallevig peker på er nesten ferdig oppusset og huser en prestisjebetont Adidas-butikk med adresse Champs-Élysées samt kontorer rundt hjørnet inn mot en rundkjøring.

Kallevig snakker om langsiktighet og behov for å spre risikoen for Oljefondet. De store europeiske hovedstedene er stedet der Oljefondet vil samle erfaring, gjerne i partnerskap med nasjonale investorer som kan det meste om markedet, sier Kallevig.

Store kjøp

Kjøpet av 50 prosent av selskapet som eier syv store bygg i Paris på tilsammen 156.000 kvadratmeter for 702,5 millioner euro (ca. 5,5 milliarder kroner) er det andre store eiendomskjøpet fra Oljefondets side i løpet av de siste seks månedene.

Den første var vinterens kjøp av 25 prosent i Crown Estate, som eier halve Regent Street i London.

Kallevig og hans team har fortsatt langt igjen før de når taklet på eiendomsinvesteringene. De utgjorde ved utgangen av første kvartal beskjedne 0,1 prosent av Oljefondets markedsverdi på 3102 milliarder kroner.

- Hva gjør dere hvis gjeldskrisen og usikre tider i Europa fører til et garasjesalg ute i deler av Europa?

— Ja, da håper jeg at vi kan hjelpe til. Som investor har Oljefondet en åpenbar fordel. Vi stiller uten gjeld.

- Hva med Hellas, som også skal tilby eiendommer for salg?

— Vi skal nok følge med, men ser ingen grunn til å forandre strategien. Forhåpentlig blir det en investering i Tyskland i løpet av året. Det passer til den strategiske langsiktigheten vi legger opp til.

- Hva med USA og Asia?

— Jeg kan godt tenke meg en utvikling der vi gjør noe mer i Europa før årsskiftet. Så kunne det være aktuelt med et team som i løpet av 2012 ser på mulighetene i USA, men her er vi avhengig av at skattemessige og juridiske problemer kan løses. Og i 2012-2013 kunne det være nyttig å se på nøkkelmarkeder i Asia, sier Kallevig.

Voksende investeringer

Norges Bank ansetter folk medarbeidere for å gjennomføre et løp der eiendomsinvesteringene i løpet av noen år kan komme oppe i 5 prosent av Oljefondets totale størrelse, som allerede er på 3150 milliarder kroner.

Oljefondets voksende investeringer i eiendomsmarkedet følges i hele bransjen. Det var franskmennene som tok kontakt med Kallevig rundt årsskiftet. Opprinnelig ville de ha fondet med på et annet prosjekt, men det sa Oljefondet nei til.

- Sjansene er vel til stede for at Oljefondet før eller siden går på en eiendomssmell?

— Ingen kan unngå å trå feil. Vi snakker om investeringer for flere tiår. I eiendomsbransjen er de store tapene opp gjennom historien gjerne forbundet med for høy gjeld, krig eller naturkatastrofer. Oljefondets virksomhet er i hvert fall kjennetegnet av at vi ikke har gjeld. Det bidrar til at vi kan satse på en trygg strategi som på lang sikt gir avkastning, sier Kallevig.