Les også:

En lun vind risler gjennom palmene utenfor tomannsboligen Lill-Ann og John Fayen holder på å møblere. Tirsdag forlot ekteparet minusgradene på Kløfta hjemme i Norge til fordel for solfylte dager og helt ny leilighet i Las Mimosa utenfor Torrevieja i Spania.

— Vi trodde ikke vi hadde råd til det vi hadde lyst på. Da vi så denne tomannsboligen, falt vi fullstendig, sier Lill-Ann Fayen mens hun viser oss den solfylte, lune uteplassen, glassverandaen, balkong og peker på sitt eget lille oliventre i hagen.

Prisen på den 95 kvm boligen endte på én million kroner.

I fritt fall

For fire år siden ville denne boligen blitt solgt for 1,5 millioner kroner, mener eiendomsmegler Robert Larsen i Rosa Eiendomsmegling. Leiligheter og eneboliger langs hele Costa Blanca-kysten har falt voldsomt de siste årene, i områder hvor mange nordmenn har etablert seg, er prisene nesten halvert.

Finanskrisen rammet Spania hardt. Jobber har forsvunnet og mange må selge boligene. Resultater er at prisene faller.

Hos DnB NOR informerer de til og med potensielle kunder om at prisene nå er så gunstige at man risikerer å få lokale skattemyndigheter på inspeksjon for å sjekke om skjøteverdien på boligen er reell.

Utbyggerne redusert prisene med 10–40 prosent det siste året»
Christoffer Hveem i DnB NOR

— I samtlige av prosjektene vi megler har utbyggerne redusert prisene med 10–40 prosent det siste året. Vi solgte for eksempel nylig en leilighet i Altea på Costa Blanca-kysten for 2,3 millioner kroner, der opprinnelig salgspris fra utbygger var 3,7 millioner kroner, sier Christoffer Hveem i DnB NOR.

Prisras på Costa Blanca

Norsk Megling selger tre-fire boliger på fastlandet i Spania i uken, og kan fortelle om halvering av prisene i enkelte områder siden toppåret i 2007.

- Prisfallet har vært størst på de boligene vi formidler sør på Costa Blanca-kysten, som områdene rundt Torrevieja. Eksempelvis går eneboliger med tre soverom, svømmebasseng og hage nå til 1,1– 1,6 millioner kroner, mens tilsvarende boliger kostet 2,7– 3,1 millioner kroner i toppåret 2007, sier daglig leder Agnar D. Carlsen i Norsk Megling.

Han viser også til eksempler på både leiligheter i anlegg og eneboliger som har gått ned fra 1,5–6 millioner kroner både sør og nord på Costa Blanca-kysten, i tillegg til på Costa del Sol.

Han sier de får 25–30 nye forespørsler i uken om bolig i Spania og tror de vil selge like mange boliger i år som i toppåret 2007.

Også hos Feriebolig Utland har de merket økt interesse for Spania.

— Vi har økt salget med rundt 50 prosent de siste par årene. Vi har opplevd at prisene i Torrevieja-området har falt med 30–35 prosent i denne perioden, men det varierer veldig fra område til område, sier partner Sverre Balteskard i Feriebolig Utland.

Selger hytta i Norge

Robert Larsen i Rosa Eiendomsmegling har jobbet som eiendomsmegler i Spania i ni år. Han peker på at mange engelskmenn som jobbet her, har vært nødt til å selge.

- Før solgte jeg mest til engelskmenn. Nå går det mest til nordmenn, men også til andre skandinaver.

Ekteparet Fayen koser seg i solen mens de venter på at de siste møblene skal leveres.

— Nå skal vi selge hytta hjemme i Norge, sier John Fayen.

- Så får huset her hyttas navn, Casa Lykka, sier Lill-Ann og legger til at også hyttenaboen fristes av Spania-drømmen.

— De kommer nok på besøk. Kanskje vi kan overtale dem til å kjøpe, smiler hun.