Kun få timer etter at skattepengene er kommet inn på konto merker både kjøpesentre, reiseselskap og møbelkjeder økt pågang fra kjøpevillige nordmenn.

– Det var en del mer enn forventet, sier Sigrunn Marie Von Der Fehr (22) fornøyd, ogviser frem de nye klesplaggene skattepengene har gitt henne.

Sammen med kjæresten Marius Andersen (24) var Sigrunn Marie blant snaut tre millioner nordmenn som fikk igjen penger etter skatteoppgjøret. Mandag ettermiddag gikk turen tilSten og Strøm i Oslo for å «svi av» den nye formuen.

– Man kan unne seg noe ekstra nå, spesielt når man også harfått feriepenger, fastslår Marius Andersen.

Selv fikk han igjen 1800 kroner, mens kjæresten Sigrunn Marie fikk 7000kroner tilbake på årets skatteoppgjør.

Og tendensen er den samme over hele landet. Skattepengene gir «kjøpeboom» i hele landet. Mandag har reiseselskapet Ving merket en økning i salg av reiser på 10 prosent i salget sammenlignet med en vanlig dag.

— Kan unne seg noe ekstra

– Det har vært et veldig høyt trykk her i dag, betydelig merenn en vanlig mandag, forteller Linda Nordvold, avdelingsleder for Ving i ØvreSlottsgate i Oslo. Hun tror at skattepengene, i kombinasjon med ustabilt vær, eren viktig forklaringsfaktor på hvorfor folk nå bestiller seg ferieturer i hopetall.

Dette tallet kommer nok til å øke utover dagen siden det er veldig høy aktivitet inne på nettsidene våre nå, og mange nok kjøper ferieturer om kvelden, sier pressetalsmann for Ving, Sophie Frisholm.

– Det har vært et veldig høyt trykk her i dag, betydelig mer enn en vanlig mandag, forteller Linda Nordvold, avdelingsleder for Ving i Øvre Slottsgate i Oslo. Hun tror at skattepengene, i kombinasjon med ustabilt vær, er en viktig forklaringsfaktor på hvorfor folk nå bestiller seg ferieturer i hopetall.
Henrik Wiedswang Horjen

Nettsidene til reiseselskapet har merket en 30 prosents økning i besøkende som søker etter ferie, sammenlignet med en vanlig mandag.

Mest populært er barnefamiliehotell og restplasser.

Tilbake på Steen og Strøm er kjæresteparet i ferd med å runde av dagens handel.

– Skattepengene er litt glemte penger. Man blir veldig overrakset når man får dem og man tenker gjerne at dette er penger man får,mens man faktisk har betalt for mye skatt gjennom hele året, sier Marius mens kjæresten Sigrid Marie nikker anerkjennende.

Men selv om skattepengene «brenner i lommene» skalikke alt brukes med én gang. Noe går også med til ny leilighet.

— En gave fra himmelen

Slutten av juni og begynnelsen av juli er tradisjonelt en svært god periode for handelsstanden. Ifølge bransjeorganisasjonen for handelsstanden, Virke, er det stort sett varige forbruksgoder som oppussingsmaterialer, møbler og elektronikk det investeres i når skattepengene kommer inn på konto. I tillegg brukes det mye penger på ferieturer i denne perioden.

Totalt utbetaler Skattedirektoratet 23,4 milliarder kroner i skatteoppgjør fra og med i dag, en oppgang på 7,3 prosent sammenlignet fra i fjor.

— Man merker en markant oppgang i kjøpeviljen så dette er en sesongmessig viktig periode for handelsstanden. Folk har penger og de bruker dem, sier direktør i Virke Handel, Thomas Angell. - Det er åpenbart at selv om dette i grunnen er folks egne penger, så er det mange som ser på disse pengene som en gave fra himmelen. Det inspirerer til forbruk, sier Angell.

Pusser opp kjøkkenet

Det merker Ikea godt. Møbelkjeden forventer en økning i besøkstallet på 20 prosent fra og med i dag.

— Nå har skattepengene kommet inn, og nå starter høysesongen, sier kommunikasjonsrådgiver i Ikea, Frode Skage Ullebust.

— Det er en kombinasjon av at folk nå har mer penger og mer tid, og folk igangsetter flere prosjekter. Vi selger mye av kjøkken, både til hus og til hytter, sier Ullebust.

Møbelkjeden har satt inn ekstra bemanning for å kunne håndtere strømmen av kjøpevillige nordmenn.

- Realiserer drømmen

Også kjøpesenteret Sandvika Storsenter merker at pengene nå sitter løst.

— Det er mer folk her i dag enn det var på fredag, sier senterleder for senteret, Carl Nicolai B. Vold.

Butikkene på senteret har merket at luksusvarene er blitt veldig populære.

- Man merker at folk realiserer drømmen og kjøper ting de kanskje har gått og tenkt litt på. Det går mye i litt dyrere vesker og sko, og også elektronikk som TVer og mobiltelefoner. Kjøpmennene sier det er lettere å selge, sier Vold.

— De ukene vi går inn i nå er generelt sett de beste ukene i årene bortsett fra julen. Nå når jo folk fått både feriepenger og skattepenger.

– Det har vært et veldig høyt trykk her i dag, betydelig mer enn en vanlig mandag, forteller Linda Nordvold, avdelingsleder for Ving i Øvre Slottsgate i Oslo. Hun tror at skattepengene, i kombinasjon med ustabilt vær, er en viktig forklaringsfaktor på hvorfor folk nå bestiller seg ferieturer i hopetall.
Henrik Wiedswang Horjen