Mens boligprisene stiger og politikerne får stadig strengere pannerynker, går leilighetene i hovedstaden unna som varmt hvetebrød. Og eiendomsmeglerne har planen klar for å lokke ivrige boligkjøpere til visning: de pøser på med adjektiver.

Aftenposten.no har undersøkt de 50 sist publiserte boligannonsene i Oslo på Finn.no og registrert adjektivene i tittel og generell beskrivelse av leiligheten, og funnet hvilke som går igjen desidert oftest (se ordsky og faktaboks).

Sentral og gjennomgående populære adjektiv

De korte, positive adjektivene er det særdeles mange av: god, kort, lys og pen topper den uhøytidelige adjektivstatistikken. Da er det gjerne god planløsning, god standard, korte avstander og lyse og pene rom det er snakk om.

Svært populært er også sentral og gjennomgående: Meglerne vet at veldig mange boligkjøpere ønsker seg en leilighet med vindu i begge ender og sentral beliggenhet. Er den i tillegg stor og romslig, blir den svært attraktiv.

— Kjapp beskrivelse

Eiendomsmegler Stian Bakke i Privatmegleren har en treromsleilighet på Tøyen ute for salg på Finn.no, som er både sentral og gjennomgående.

— Vi bruker mye adjektiver i overskriftene på boligannonsene for å gi en kjapp beskrivelse av leiligheten, slik at potensielle boligkjøpere klikker seg inn på selve annonsen, litt som titler i en avis, sier Bakke.

Se de mest populære adjektivene i faktaboksen!

«Falske venner»

Jens Elmelund Kjeldsen er professor i retorikk ved Universitetet i Bergen (UiB), og har skrevet et innlegg om meglernes språk på bloggen Vox Publica, et nettmagasin for demokrati og ytringsfrihet som lages av Institutt for informasjons- og medievitenskap ved UiB.

En del av adjektivene meglerne bruker i sine boligannonser, kaller Elmelund Kjeldsen for "falske venner" - som i språkvitenskapen er "ord som høres ut som de betyr noe, men som i virkeligheten betyr noe annet".

- En hage er nesten aldri "stor" eller "liten". Hvis den er stor, da er den "parkliknende". Hvis den er liten, da er den gjerne "koselig". Er den i tillegg dårlig holdt kalles den for "sjarmerende", skriver Elmelund Kjeldsen i innlegget.

Med glimt i øyet raljerer han med en rekke av adjektivene meglerne bruker, blant annet 'nyoppusset':

“Nyoppusset” kan være flere ting. Mest alminnelig er følgende to betydninger: 1. For å få prisen opp har den nåværende eieren malt enkelte rom i en farge, som er så gyselig at du likevel må male over, 2. For å få prisen opp har den nåværende eieren satt nye dører i kjøkkenskapene på et kjøkken som likevel er så gammelt at du må rive hele kjøkkenet

Les hele bloggen til Jens Elmelund Kjeldsen her

Humoristiske bolig-koder

Det er ikke bare retorikerne som har lagt merke til meglernes mange positive adjektiv for leiligheter og hus som ikke nødvendigvis er like fristende som annonseteksten skal ha det til.

På internetts humorsider florerer det med lister over "boligannonse-koder" - hva 'sjarmerende' og 'romslig' egentlig betyr.

På Byggebolig.no, et diskusjonsforum for boligeiere og andre som er interessert i alt relatert til bygging og oppussing av bolig, ligger en slik liste - riktig nok i det såkalte 'humorhjørnet'.

Sjarmerende enebolig, sier boligannonsen. "Gammelt, utslitt og råttent hus som må pusses opp for det samme boligen koster," harseleres det på Byggebolig.no-forumet.

Flott utsikt leder oppmerksomheten bort fra små mangler, en "lys og fin" leilighet gjerne er en som er helt hvitmalt.

Les hele listen her

Mangel på små leiligheter

Boligprisene i landet er svært høye, og i Oslo og Stavanger er de aller høyest. Det er særlig små leiligheter som har høy kvadratmeterpris, og det meste som selges i dagens boligmarked går langt over prisantydning.

Etter at Oslo kommune innførte et forbud mot å bygge boliger under 40 kvadratmeter innenfor Ring 2, har små leiligheter blitt mangelvare i hovedstaden.— For å si det veldig forsiktig er denne begrensningen helt på trynet. Selv om etterspørselen etter disse boligene øker, er tilbudet konstant eller synkende. Dermed skyter prisene i været, sier Kjell Senneset, sjeføkonom ved Prognosesenteret, til Aftenposten tidligere i år.

Han mener loven tvinger førstegangskjøperne ut i periferien, der de ikke nødvendigvis ønsker å bo.

— Oslo kommune må snarest mulig oppheve forbudet, og la utbyggeren selv få bestemme hvor stort de skal bygge, sier han.

Prisene stiger og stiger

Andre kvartal i år økte boligprisene i gjennomsnitt 3,2 prosent fra første kvartal, ifølge boligprisindeksen til Statistisk sentralbyrå. Eneboliger økte med 3,9 prosent fra første til andre kvartal, mens blokkleiligheter og småhus steg med henholdsvis 2,5 og 1,9 prosent, ifølge byråets beregninger.

I starten av juli oppjusterte Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) sine boligprisprognoser for 2012, fra 4-6 prosent for hele året, til 7-8 prosent.

Slår dette til vil det innebære en tilnærmet flat utvikling i prisene for resten av året.

— Prisutviklingen i juni var som forventet, men når vi vurderer første halvår 2012 under ett har prisveksten vært høyere enn hva vi la til grunn ved starten av året, heter det i juni-rapporten fra EFF.