Kraftig økning i boligprisene smitter ikke over på lønnsomheten i bransjer som knyttes til boligbygging. Murerentreprenør Anders Stenberg solgte firmaet i april fordi han var lei av polske priskrav.

—  Det var et stadig økende krav om at vi måtte levere Rolls Royce-arbeid til Skoda-priser. Når det er polakker og litauere overalt, går det ikke lenger. Da har vi ingen fremtid, sier murermesteren og nå eiendomsmannen Anders Stenberg.

Han møter Aftenposten utenfor en eiendom hans selskap nylig kjøpte på Snarøya. Kjøpet er finansiert av salget av familiens 84 år gamle entreprenørvirksomhet Anders Stenberg AS.

- Over hele Snarøya ser du bare håndverkere fra Litauen og Polen. Jeg var en lykkelig mann den 26. april da virksomheten var solgt, sier han.

Topper konkurslisten

Bygg og anleggsbransjen har tatt over den lite ettertraktede førsteplassen på listen over bransjer med flest konkurser. Ifølge en oversikt fra kredittinformasjonsselskapet Experian var det 349 konkurser innenfor denne bransjen de fire første månedene i år.

Det var flere enn i varehandelen, som normalt har flest konkurser, og en økning på 8 prosent sammenlignet med samme periode i 2011. Utviklingen er uventet, ifølge Experian, sett i lys av boligmangel og økte boligpriser.

- Spørsmålet er om konkurstallene varsler noe verre, eller om dette bare er en liten korreksjon, sier Tina S. Rellsve, salgsdirektør i Experian.

Bransjen tror det kan være etterdønninger etter finanskrisen i 2008 og 2009.

- I den perioden var det mange som presset prisene ned for å sikre seg ordrer. Det er nok en av årsakene til at bedrifter har havnet i vanskeligheter, sier administrerende direktør Arne Skjelle i Byggenæringens Landsforening (BNL).

Viktig med en kjøper

Det er ikke bare de «polske prisene» som har gjort at Stenberg valgte å selge familieimperiet. Ingen av barna var interessert i å overta. Han syntes også det ble mer og mer krevende å være arbeidsgiver for et familieforetak, fordi ledere han satset på stadig gikk ut i svangerskapspermisjon.

- Det betydde at jeg måtte jobbe fra halv seks om morgenen til ni-ti om kvelden. Når det da kommer en interessert kjøper av selskapet, så er saken grei, sier Stenberg.

Beinhard konkurranse

Skjelle i Experian peker samtidig på andre årsaker enn finanskrisen når konkurstallene skal forklares.

Det er blitt flere aktører som skal dele en kake som ikke er blitt noe større. Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå er det igangsatt færre boligbygginger i år enn i første kvartal i fjor. i samme tidsrom har det vært en kraftig økning — 42 prosent - i antall nyetableringer innenfor bygg og anlegg. Resultatet er en beinhard konkurranse.

- Vi har sett i det siste at det har kommet store anleggsentreprenører som ser til Norge for oppdrag på grunn av situasjonen ellers i Europa, forteller Skjelle.

Skuffet over statusen

Mureren Anders Stenberg har, i tillegg til årevis med erfaring fra byggebransjen, lang fartstid i styret i Byggenæringens landsforening (BNL), og har dessuten sittet i hovedstyret i NHO.

- Jeg har alltid jobbet for å heve statusen til byggenæringen. I dag er det gode lønninger for takstmenn og så videre, men statusen klarer vi ikke å gjøre noe med, sier Stenberg.

Han mener dessuten at rekrutteringen av nordmenn til bransjen er vanskelig.

- Norsk ungdom er late. De orker ikke stå opp klokken seks om morgenen for å komme seg til en byggeplass. Alle vil ha høyere utdanning, og Norge får dermed en masse dårlige advokater og siviløkonomer, sier Stenberg.

Dyre prosesser i eiendom

Også innenfor eiendomsutvikling ser man noe av det samme mønsteret som i bygg og anlegg.

Antall nyetableringer økte med 23 prosent første kvartal. Men mange sliter. Konkurstallene økte med 34 prosent. - Eiendomsutviklere må forholde seg til omfattende planprosesser. Den finansielle belastningen kan bli stor dersom dette tar tre-fire fem år og ikke to år, sier styreleder Steffen Strømnes i Norges Bygg— og Eiendomsforening. Han peker også på at strengere finansieringskrav fra bankene kan ha utløst konkurser.

Tallene viser at det er de yngste selskapene innenfor eiendomsutvikling som går overende.