• Mellom 500 og 1300 barn er drept i den 16 måneder lange Syria-konflikten.
  • 49 av dem mistet livet i én massakre.
  • 650 unge sitter innesperret i interneringsleire.
  • Barn ned i åtteårsalderen er blitt tvunget til å begå krigshandlinger.
  • Både gutter og jenter ned i tolvårsalderen er seksuelt misbrukt.
  • Mindreårige utgjør rundt halvparten av alle syriske flyktninger.
  • Totalt er 470 000 i denne aldersgruppen rammet av borgerkrigen på én eller annen måte.

Dette kommer frem i den britiske organisasjonen War Childs rapport «Syria: A war on Childhood», der situasjonen for syriske barn beskrives som «sjokkerende».

— Behandlingen av unge har unektelig vært ubarmhjertig. Barn er blitt massakrert, ulovlig anholdt, mishandlet seksuelt, brukt i kamp, bortført, nektet skolegang og tilgang til krisehjelp, fastslår organisasjonens leder Rob Williams.Rapporten er basert på informasjon fra FN og flere humanitære organisasjoner.

- Barn betaler en svært høy pris

Borgerkrigen i Syria utmerker seg ved at unge betaler en langt høyere pris enn i andre konfliktrammede land i regionen. Det skyldes både partenes neglisjering av barns sikkerhet og den bevisste bruken av mindreårige i kamp, hevder War Child.

I tillegg går organisasjonen hardt ut mot det internasjonale samfunnet, som har mislyktes i å stoppe overgrepene. Faktum er at unges situasjon er forverret etter at Kofi Annan forsøkte å fremforhandle en fredsavtale i midten av april, mener organisasjonen.

Ifølge War Child ble 34 barn drept i april. I juni mistet 203 barn livet.

- Det virker som om hele familier ble skutt i hjemmene sine. Nesten halvparten var barn.

49 barn drept i Houla

Særlig brutalt gikk det for seg under massakren i byen Houla 25. mai i år. Ifølge FN-talsmann Rupert Colville ble en stor del av de 108 drepte regelrett henrettet av den regjeringsvennlige Shabibha-militsen. 34 var kvinner, 49 var barn.

- Det virker som om hele familier ble skutt i hjemmene sine. Nesten halvparten var barn. Det er helt utilgivelig, fortalte en rystet Colville til Reuters.

Ifølge The Telegraph skal flere av barna ha vært bundet da de ble funnet. Det er usikkert om det ble gjort før eller etter de døde, men ifølge Syrian Network of Human Rights skal gjerningsmennene ha bundet barna og skutt dem foran øynene på sin far for å straffe ham.

— Brudd mot folkeretten

Ifølge War Child strider alle disse handlingene mot folkeretten. Det er ekspempelvis begått brudd mot samtlige punkter i FN-resolusjon 1612, som ble vedtatt i 2005 for rette fokus mot barn situasjon i krig.

De seks punktene omhandler drap på mindreårige, rekruttering og bruk av barnesoldater, angrep på skoler og sykehus, voldtekt og bortføring av barn, samt å hindre tilgang på krisehjelp.

Skylden plasserer den britiske organisasjonen både hos regimet og opposisjonen. Mens president Bashar al-Assads menn har skutt, fengslet, torturert og mishandlet barn seksuelt, har opposisjonen brukt mindreårige som soldater eller latt være å beskytte unge områder de driver krigføring i.

«Begge partene er skyldige i krigsforbrytelser» konkluderer War Child.

- Pisket og brent med sigaretter

Dette er ikke første gang syriske barns situasjon havner i søkelyset. I juni gikk FN knallhardt ut mot Assad-regimet for måten unge behandles på i krigen.

For første gang havnet makthaverne på FNs liste over regimer og væpnede grupper som rekrutterer, dreper eller mishandler barn seksuelt. «I nesten alle registrerte tilfeller har barn vært blant ofrene for regimets militære operasjoner», het det i begrunnelsen.

- At barn blir mishandlet eller drept i konfliktområder er noe vi er vant til. Men den torturen de utsettes for i Syria, er helt utenom det vanlige.

FN siterte blant andre et vitne til et angrep mot landsbyen Ayn l'Arouz i Idlib-provinsen 9. mars i år, der flere titalls gutter og jenter mellom 8 og 13 år ble hentet fra sine hjem og brukt som skjold foran busser som fraktet soldater.

I arbeidet med rapporten har FN dessuten hentet inn en rekke vitneberetninger fra torturerte barn ned i 14-årsalderen, og fra tidligere regjeringssoldater som ble tvunget til å utføre mishandlingen.

Barna skal blant annet ha fått bind for øynene, blitt slått, pisket med ledninger, brent med sigaretter og fått elektriske støt mot genitaliene.

Rystet FN-representant

I likhet med War Child er FNs representant for barn i konfliktområder, Radhika Coomaraswamy, sjokkert over slike opplysninger.

- At barn blir mishandlet eller drept i konfliktområder er noe vi er vant til. Men den torturen de utsettes for i Syria, er helt utenom det vanlige. Det er noe vi ikke ser andre steder, sier hun til BBC.

Coomaraswamy kritiserte også opprørsstyrkene for å utsette unger for fare ved å plassere dem nær fronten, selv om barna først og fremst har medisinske oppgaver eller fyller andre støttefunksjoner.

Har prøvd å nå frem til myndighetene

Simon Ingram, Unicefs talsmann i Midtøsten, mener at situasjonen mangler sidestykke i regionen. I Egypt, Tunisia og Algerie har liv gått tapt i Den arabiske våren, men ingen steder er sivilbefolkningen rammet på samme måte som i Syria.

— Forholdene kan sammenlignes med dem i Libya, men her er omfanget av kamphandlingene i byene enda større. Folk bor tettere i Syria og rammes derfor hardere av krigshandlingene, sier han til Aftenposten.no.

Ifølge Ingram er det gjort forsøk på å bedre forholdene for de sivile, både på bakken og gjennom diplomati med begge parter. — Selv om hjelpeorganisasjoner og sivile gjør en heroisk jobb i felten, har de resultatene så langt uteblitt, sier han.