Både Nikkei-indeksen, Hang Seng i Hong Kong og den brede MSCI Asia Pacific-indeksen gjør alle betydelig hopp i markedene onsdag morgen.

Svært oppløftende tall fra japansk import, og spesielt kraftimport, gjør at et mini-rally nå preger den japanske Nikkei-indeksen som er opp 1,26 prosent (07.52). Japanernes selvforsyning av energi forsvant brått da landet skrudde av sine atomkraftanlegg etter tsunamien som traff landet i fjor våres.

Nå viser ferske tall at kraftimporten har tatt seg kraftig opp.

— Dette er en av de store langsiktige endringene vi ser i Japan. Det måtte uansett skje på grunn av en stadig aldrende befolkning og outsourcingen av produksjonen, men det har virkelig eskalert etter atomuhellet og behovet vi nå ser for import av fossile brennstoffer, sier Robert Sinche, sjefstrateg i Royal Bank of Scotland tilBloomberg.

I tillegg stiger elektronikkprodusenten Sony med 2,4 prosent.

Også den brede MSCI Asia Pacific-indeksen gjør et betydelig hopp, og er opp 0,8 prosent til det høyeste nivået siden 15. mai. Mer enn dobbelt så mange aksjer stiger i forhold til hvor mange som går tilbake.

Viktige makrotall presenteres

Om den positive utviklingen i Asia beveger seg videre til de europeiske børsene gjenstår ennå å se, men avhenger samtidig av hvilke tall som sentralbanksjef Øystein Olsen presenterer i dagens rentemøte.

Oslo Børs åpner svakt opp, og er en knapp time etter børsåpning ned 0,02 prosent.

Finanskonsernet Storebrand åpner sammen med flere mindre oljeselskap best på en flat børs. Aksjen er opp 5,8 prosent til 20,03 kroner like etter åpning (09.52).

Sverige, Tyskland og Storbritannia legger alle frem ferske makrotall i løpet av dagen.

Hovedindeksen har vært frem 2,24 prosent siste uken, og i går nådde sluttnoteringen på 396 poeng etter en stigning på 1,48 prosent. Oslo Børs avsluttet i går på sin høyeste noteringen siden 22. mai.