«Things go better with Coca-Cola» heter det i sangen. I Myanmar måtte først ting bli bedre for befolkningen, før de kan få kjøpe en Cola for første gang på over 60 år.

Amerikanske Coca-Cola har ikke drevet forretning i Myanmar, eller Burma som det het tidligere, i mer enn 60 år. Etter militærkuppet for 50 år siden og de påfølgende sanksjonene har det ikke vært mulig å etablere seg der.

Etter at sanksjonene og det amerikanske investeringsforbudet er opphevet, kan leskedrikkgiganten satse på det asiatiske landet igjen. Nå skal det «investeres betydelig» i landet de neste tre til fem årene, ifølge pressemeldingen.

Mens de venter på at produksjonslinjene står klare, skal burmeserne få Cola importert fra nabolandene.

Storpolitikk

Atlanta-baserte Coca-Cola er sannsynligvis verdens mest internasjonale selskap. Når Myanmar nå innlemmes i imperiet er bare Cuba og Nord-Korea igjen på listen over land de ikke driver forretning.

Cola var et av de første amerikanske selskapene som etablerte seg i Kina, etter at president Jimmy Carter, som også var fra Georgia og fikk valgkampstøtte fra Cola, åpnet de formelle diplomatiske forbindelsene.

Cola har alltid vært en del av politikken. Eller som det heter i pressemeldingen:

”The Coca-Cola Company har alltid stått for optimisme og fremskritt når tidene forandrer seg rundt i verden, sier formann og administrerende direktør Muhtar Kent. Fra Berlinmurens fall til etableringen av normale forhold mellom USA og Vietnam, og til de positive forandringene vi ser i Myanmar, har Coca-Cola vært stolt over å være der for å forfriske, investere, samarbeide og gi håp om en bedre morgendag.”