Nå kan du sjekke selvangivelsen på Altinn igjen. Det melder Skattedirektoratet fredag formiddag. Feilen i Altinn er funnet og fjernet.

Altinn opplevde et alvorlig sikkerhetsbrudd tirsdag denne uken, noe som førte til at hele portalen ble stengt. I en periode kunne 1500-2000 personer se profilen med fødselsnummer til oslomannen Kenneth, da de logget seg inn for å sjekke selvangivelsen. Nettportalen ble derfor stengt.

Brønnøysundregistrene har frem til nå jobbet for å finne ut av problemene.

404.000 skatteytere rakk å sjekke skatten før portalen stengte på tirsdag, skriver Altinn på sine nettsider.

Kenneth ble kjent internasjonalt

Flere internasjonale medier plukket opp nyheten om Kenneth. Blant annet skriver Reuters at «Altinn-Kenneth er på alles lepper i Norge».

Andre medier som nevner nyheten er blant annet bransjebladet PC World og The Inquirer skriver at de norske myndighetene ble tatt med buksene nede da flere skatteytere kunne logge seg inn på selvangivelsen til et uheldig individ:

«The Norwegian government has been left with egg on its face after an unknown number of citizens accessing its online web portal were all logged into the personal tax account of one unfortunate individual.»

Portalen ble åpnet igjen klokken 11, skriver direktoratet i en pressemelding.

Kenneth ble lagret i hurtigminnet

Årsaken bak sikkerhetsbruddet er feil med lagringen i hurtigminnet. Altinn skriver følgende om feilen på sine nettsider i en pressemelding:

«Når mange brukere skal hente samme innhold, tas ofte en mekanisme kalt «caching» i bruk. Det innebærer at innhold ikke hentes fra de bakenforliggende serverne, men lagres i et hurtigminne. Serveren trenger dermed ikke å hente fram de samme dataene hver gang en ny bruker spør etter dem, og systemet takler derfor mye mer trafikk.

...en utilsiktet hendelse i «cachemodulen» førte til at en persons navn og fødselsnummer ble synlig for andre brukere i Altinn i en periode på 17 minutter før løsningen ble stengt ned kl 18.34 tirsdag 20. mars.»

Fjernet hurtigminne-funksjonen

Fjerning av hurtigminne-funksjonen kan føre til at systemet blir tregere ved høy belastning, melder Altinn.

— Det vil nok være flere som vil møte kø-plakaten når mange er inne samtidig. Så vi ber folk om å være tålmodige, sier kommunikasjonsdirektør Mette Siri Brønmo.

Det skal være iverksatt tiltak for å redusere tregheten, men det erstatter ikke hurtiglagrefunksjonen.

- Feilen er fjernet

Direktoratet påpeker at det er gjennomført grundige redegjørelse og tester før man har åpnet Altinn igjen.

- Feilen er funnet og fjernet, og vi føler oss nå trygge på at vi kan åpne for selvangivelsen på Altinn igjen, sier skattedirektør Svein Kristensen i pressemeldingen.

— Det er svært uheldig at Altinn har vært nede, men for oss går sikkerheten foran alt, også tilgjengeligheten. Vi beklager de problemene det har medført for brukerne våre. Folk kan nå føle seg trygge på at personopplysninger ikke kommer på avveie, sier fungerende direktør i Brønnøysundregistrene Håkon Olderbakk i en pressemelding fra Brønnøysundregistrene.

- Helt uholdbart

Flere har kritisert sikkerhetsbruddet, blant dem næringsminister Trond Giske. Onsdag beklaget han overfor Kenneth hvis personlige opplysninger lå åpent tilgjengelig tirsdag.— Det er uholdbart at det ikke fungerer. Ekstra uholdbart er det at personopplysninger kommer på avveie. Ingen skal oppleve det som Kenneth opplevde i går, sa næringsministeren.

Samme dag kom det frem at Altinn-løsningen var for dårlig testet, og at det ikke er sikkert at den kan bygges ut til å takle trafikkøkningen i årene fremover. Det Norske Veritas setter spørsmålstegn ved kompetansen til dem som forvalter systemet i en hemmelig rapport som er utarbeidet for Næringsdepartementet.

Altinn II er flaggskipet i statens utvikling av elektronisk forvaltning, med nettbaserte tjenester og samhandling på tvers av fagområdene i offentlig sektor. For kun et år siden lå nettportalen nede i mer enn et døgn.

Til tross for at det ble investert 1 milliard kroner i en oppgradering, klarte ikke nettportalen å håndtere den store pågangen som kom da folk ville sjekke ligningen.

Ikke utsatt frist

Du må levere selvangivelsen innen 30. april, og direktoratet mener folk har god nok tid til å sjekke selvangivelsen før fristen selv om altinn har vært nede. Men Skatteetaten vil i forbindelse med gjenåpningen ha utvidet åpningstid på telefonen.

Hva synes du om altinn-problemene denne uken? Har du selv sjekket selvangivelsen? Si din mening i kommentarfeltet eller på våre facebooksider!