Vekterstreiken skaper lange køer på Oslo lufthavn Gardermoen (OSL) søndag formiddag.

Da Aftenposten var på stedet ved 4-tiden natt til søndag, var det mye folk og en del kø. Men tre timer senere var det nesten ikke folk å se på bildene fra Gardermoens webkamera i avgangshallen.

— Vi må regne med enda mer

Ved 11.30-tiden har det tettet seg til igjen, senere har det bare økt og økt. Dette bekreftes av informasjonssjef Jo Kobro ved OSL.

— Det er økende trafikk, og det skyldes nok at folk følger oppfordringen om å være ute i god tid. I øyeblikket er det mellom én og én og en halv time venting i sikkerhetskontrollen. Men vi må regne med enda mer, ettersom antallet passasjerer ventes å øke. Toppen kommer nok litt senere, et sted mellom klokken 17 og 19, sier Kobro til Aftenposten.no ved 14.30-tiden.

- Hvordan takler passasjerene dette?

— Det går fint, de aller fleste er avslappet og har tatt seg god tid, sier Kobro.

Han har følgende råd til passasjerer som skal reise med fly fra Gardermoen i ettermiddag og kveld:— Vær ute i god tid. Så lenge vi klarer å holde det på nivået vi har nå, tror jeg dette skal gå bra. Prøv å være avslappet. Det nytter ikke å stresse seg. Køen går ganske raskt. Det er bevegelse hele tiden selv om det ser styggere ut.

- Hvordan blir kapasiteten utover dagen?

— Vi skal opp i fem og så seks sluser utover dagen. I morgen tas 85 nye ut i streik, og da vil kapasiteten synke ytterligere, til under 50 prosent, sier Kobro.

Tromsø stenger søndag

Tromsø lufthavn var søndag preget av lange køer. Siste frist for å sjekke inn er klokken 15.
OLE MAGNUS RAPP

Da Aftenposten ankom Tromsø lufthavn Langnes søndag, var det lange køer og mye folk. Siste mulighet for å sjekke inn på flyvninger fra Tromsø er klokken 15 søndag ettermiddag. Etter det, må man sannsynligvis vente til mandag klokken 13 for å slippe gjennom sikkerhetskontrollen, hvis ikke streiken avbrytes.— Hovedsikkerhetskontrollen stenger søndag kl 15.00. Alle passasjerer må være sjekket inn, levert bagasje og være gjennom sikkerhetskontrollen FØR kl 15.00, skriver Avinor.

Tar ut mange flere mandag

Vekterne er privat ansatt og for øyeblikket den eneste gruppen i streik som ikke er offentlig ansatt. Deres streik omfatter allerede 1797 medlemmer i Arbeidsmandsforbundet. Fra mandag blir den utvidet med 1189 nye og fra onsdag med ytterligere 439.

Da blir det ikke bare vanskeligere å komme gjennom sikkerheten på flyplassene. Flere institusjoner må vurdere å stenge når de ikke kan garantere for folks sikkerhet.

Nordsjøen-ansatte blir plattformfast

Den varslede opptrappingen i morgen får det også store konsekvenser for aktiviteten i Nordsjøen, med uttak på helikopterbasene i Bergen, Stavanger og i Kristiansund.

— Det betyr ingen avganger fra Kristiansund og Florø, og begrensninger fra Bergen Flesland og Stavanger Sola. Vi har flyttet noen flyvninger som skulle gjennomføres i morgen frem til i dag. Vi har også flyttet noen flyvninger fra Kristiansund til Brønnøysund. Men det blir redusert antall flyvninger, sier Ola Anders Skauby, informasjonssjef i Statoil.

Flesland, som er desidert travlest for slik trafikk, ligger an til reduksjon på inntil 50 prosent av planlagte avganger, ifølge Skauby.

— Slik vil bildet være frem til i morgen, så får vi vudere hvordan det blir seende ut videre, sier han.

- Hvilke konsekvenser får det for selskapet og de ansatte?

— Det er kjedelig for de som ikke kommer seg i land og de som ikke kommer seg ut på jobb, men det har ikke noen konsekvenser for produksjonen eller driften vår. Det er ikke helt ulikt situasjonen vi opplever som følge av ulike værforhold. De som er ute på anleggene fortsetter å jobbe inntil de kommer seg tilbake igjen. Vårt råd er at alle må beregne ekstra god tid på flyplassene, og møt opp til avtalt tid hvis ikke annet er gitt beskjed om, sier Skauby.

- Hvor lenge kan det fortsette?

— Vi har ikke regnet eksakt på det, men vi kan klare oss en god stund, en del dager, før det får noen driftsmessige konsekvenser, sier Skauby til Aftenposten.no.