— I morges ble jeg faktisk litt sjøsyk, forteller elektrolærling Torgeir Myrvang (18) til bt.no.

Han befinner seg et stykke fra hjembygden Eidfjord, nærmere bestemt på Troll C-plattformen i Nordsjøen.

Det blåser over 40 knop denne dagen. Selv om Troll C holdes på plass av 16 ankere, merkes naturens krefter godt om bord.

- De er lottovinnere

Sjøsyken til tross, for Myrvang var det nettopp det ekstraordinære som fristet da han søkte seg offshore.

— Jeg tenker ikke så mye verken på friperiodene eller pengene. Jeg liker spenningen og følelsen av å være midt i havet. Det er utrolig å jobbe mange kilometer fra land på en liten kork, sier han til bt.no.

De som får komme ut her er lottovinnere hele gjengen

Myrvang tok to år på videregående med elektroteknikk og elenergi, før han søkte seg til Statoils lærlingprogram.

Av 430 søkere, fikk kun Myrvang og ti andre plass. Kun halvparten av disse igjen fikk en stilling offshore. Siden september har Myrvang jobbet på Troll C.

— De som får komme ut her er lottovinnere hele gjengen, sier plattformsjef Kjell A. Forthun.

Trangt nåløye

I disse dager sender Statoil ut lærlingtilbud for neste runde. Av 2192 søkere, får 160 lærlingplass innen totalt ti fagfelt.

— Karakter og fravær er veldig viktig, spesielt det siste. I tillegg ser vi på hva slags deltidsjobb man har hatt, og sjekker referanser, sier Tone Rognstad som er direktør for rekruttering og profilering.

Hun gleder seg over at interessen for lærlingprogrammene bare øker og øker, men skulle gjerne sett at jenteandelen var høyere enn 20 prosent.

Med 468 søkere, topper Hordaland listen over søkere. Deretter følger Rogaland, og de tre nordligste fylkene.

Kan regne med å få jobb

Selv vet ikke beskjedne Torgeir Myrvang helt hvorfor han ble plukket ut, utover at han «nok hadde gode nok karakterer».

Plattformsjef Forthun beskriver ham som en «gromgutt med sunne interesser». Slikt hjelper naturligvis på når du skal bo tett på kolleger i to uker av gangen.

Det kraftige presset i dagens oljemarked gjør at fremtiden ser lys ut for Myrvang og de andre lærlingene. Under læretiden tjener de i snitt 300.000 kroner i året. Lønnen økes gradvis under utdanningen. Ved slutten har lærlingene en årslønn, inkludert sokkeltillegg, på rett over 400.000 kroner. Etter to og et halvt år i lære kan de fleste regne med å få fast jobb, høy lønn og fortsette med den lukrative turnusen med to uker på jobb, og fire uker fri.

En undersøkelse som Proba Samfunnsanalyse gjorde for OLF i 2009, viser at forpleiningsansatte på sokkelen hadde rundt 600.000 kroner i årsinntekt. Ansatte i oljeserviceselskapene tjente i snitt knappe 750.000 kroner på sokkelen, mens ansatte i operatørbedriftene – som Statoil – fikk rundt 900.000 kroner. Alle tillegg var da tatt med.

Hjemme best

Gjennom Statoils lærlingprogram får hver lærling tildelt en fadder. I tillegg vil vært fagområde også ha en fagansvarlig på plattformen.

Torgeir Myrvangs arbeidsdag starter med morgenmøte klokken 07.00.

— Da går vi gjennom hvor mye olje og gass som er produsert, og hvilke jobber som må utføres.

Gjennom dagen følges Myrvang av sin fadder, Lars Ivar Øie. Lærlingen får stadig mer ansvar, og får nå gjøre enkle arbeidsoppgaver på egen hånd. Når arbeidsdagen er slutt i syvtiden, bruker han tid på trening og kino. I likhet med de fleste andre oljearbeidere er han ute på jobb i to uker, før han har fire uker fri.

Ifølge Myrvang er det mange i hjembygden Eidfjord som jobber i Nordsjøen. Selv bruker han fritiden til å hjelpe faren, som også er elektriker.

— Det er greit å kunne jobbe offshore og bo hjemme. Jeg liker meg best i den lille bygden min, sier Myrvang.