LES OGSÅ:

Torsdag ble det kjent at en norsk forretningsmann er satt fri etter å ha blitt holdt fanget i Litauens hovedstad, Vilnius, i flere dager.

Mannen skal ha blitt lokket til et forretningsmøte, og siden holdt som gissel.

På en pressekonferanse fredag bekrefter politiet at mannen er fra Sør-Trøndelag.

Kjent fra tidligere

— Han er sterkt preget av hendelsen, og er ennå ikke avhørt. Han er nettopp kommet tilbake til Norge, sier etterforskningsleder Geir Olav Granbo ved Sør-Trøndelag politidistrikt til adressa.no.

Mannen er i midten av 30-årene, og kjent av politiet fra tidligere. Han er tidligere straffedømt, uten at politiet vil kommentere for hvilket eller hvilke forhold.

Politiet i Sør-Trøndelag ble varslet om saken via en kollega av fornærmede klokken 8 mandag morgen. Det ble umiddelbart opprettet kontakt med litauisk politi. Kripos, Utenriksdepartementet og Europol ble også koblet inn.

Stormet leilighet

Klokken 19 samme kveld gikk litauisk politi til aksjon og stormet en leilighet hvor mannen befant seg. Ifølge litauisk politi ble nordmannen holdt fanget av en internasjonal kriminell gjeng.

Politiet i Litauen arresterte én nordmann på 36 år og tre litauere i aksjonen. Klokken 20 samme kveld ble ytterligere to nordmenn arrestert i Arvika-området i Sverige.

36-åringen sitter varetektsfengslet i Vilnius. Han slapp nylig ut av norsk fengsel etter en narkodom på 13 år.

Løsepenger

De to nordmennene ble tatt i forbindelse med utbetaling av løsepenger.

— Det er en mann og en kvinne. De er tatt i forbindelse med utbetaling av løsepenger, sier etterforskningsleder Granbo.

Det ble fremsatt et krav om cirka 250 000 norske kroner for mannen, ifølge Granbo.

— Om disse ble utbetalt eller eventuelt hvor mye som ble utbetalt, vil jeg ikke kommentere, sier han.

Politiet i Sør-Trøndelag understreker at det er litauisk politi som etterforsker saken, og sier de bistår med nødvendige ressurser.