• Se listen over hordalendingene med høyest inntekt nederst i saken. — Alle valgfagtimene mine var enten gym eller sløyd, forteller Ståle Raa (47).

Utsikten fra eneboligen på en knaus i Nordvik i Fana er imponerende. Likeså er den 65 fot lange Princess P65-båten han kan skue ned på. Den som ligger ved siden av en mindre båt og en vannskuter av den kraftige sorten.

— Alle som har båt får jo lyst på en større båt, sier Raa.

Traff ikke blink

Men på skolen var det lysten som stoppet ham.

— Jeg sluttet etter niende klasse. Jeg var ikke noe særlig flink på skolen og var lei.

På fritiden drev han med skiskyting, men skoleproblemene medførte at han heller ikke der traff blink.

— Jeg var litt for tjukk i hodet til å komme inn på skigymnaset, sier Raa med et skjevt smil.

Det var helt vilt hvor mye jeg jobbet.

Siden har han kompensert med teft og hardt arbeid. I fjor skal Raa selv ha fått over 100 millioner kroner da lås-imperiet han bygget opp ble solgt til den internasjonale giganten Assa Abloy Norge for mellom 220 og 250 millioner kroner. I likningstallene som ble offentliggjort natt til fredag står han oppført med en skattbar formue på 20,6 millioner kroner. Hoveddelen av pengene for salget vil bli registrert i årets likningsoppgjør.

Begynte med tre ansatte

Etter at sportsdrømmen ble torpedert, gikk Raa i tømmerlære hos sin onkel. I 1983 begynte han i låsebransjen, før han i 2001 kjøpte selskapet Låsservice i Bergen.

LYSE UTSIKTER: - Suksessen skyldes at jeg har fått med meg dyktige medarbeidere, sier håndverker Ståle Raa. Med tømrerfagbrev i baklommen har han selv pusset opp mye av eneboligen i Fana.
Marita Aarekol

Bedriften var da mer som en voksen pølsekiosk, med tre ansatte, en omsetning på 3,7 millioner og et resultat før skatt på 336.000 kroner.

På dagtid monterte Raa låser hos kunder, samt hjalp til med produksjonen. Om kvelden fakturerte han og laget ordrer. I tillegg tok han alle døgnservicer selv.

— Det var helt vilt hvor mye jeg jobbet. Jeg var «hands on» hele tiden, i tillegg til å ta vare på familien med to små barn.

Mange ville kjøpe ham

Den harde innsatsen ble nøkkelen til suksess for låsesmeden. Omsetningen nær doblet seg allerede første året.

— Alle pengene jeg tjente investerte jeg i medarbeidere.

Det å få inn pengene på kontoen har vært helt supert, men det har ikke ført til noen endringer for meg.

Først for tre år siden tok han seg råd til å kjøpe sin første, flunkende nye bil.

I fjor hadde morselskapet Safeguard Group en omsetning på 175 millioner kroner og 115 ansatte. Resultatet var hele 11,5 millioner før skatt.

Med veksten kom også friere. Raa forteller at han fem ganger sa nei til oppkjøp, før altså Assa Abloy banket på døren.

Kommenterer ikke tall

Med en eierandel på 50 prosent, medførte salget at Raa skal ha fått rundt 100 millioner kroner. Raa smiler, men kommenterer ikke salgssummen.

— Det å få inn pengene på kontoen har vært helt supert, men det har ikke ført til noen endringer for meg. Jeg har et veldig enkelt forhold til penger.

Han bedyrer at eneste investering så langt er at hytten på Geilo skal byttes ut med en ny.

— De tingene jeg har, har jeg kjøpt tidligere. Jeg har jo tjent penger i mange år.

- Alle vil ha penger

— Men hvordan er det å få rundt 100 millioner kroner?

— Det mest utfordrende er at alle vil ha tak i pengene. Det kommer forespørsler til alle slags prosjekter. Jeg har en grunnleggende filosofi om at jeg skal holde meg til det jeg kan.

En gjennomgang BT har gjort av listen over de rikeste personene i Hordaland, viser at det er få enkeltgründere som Raa på listen (se fakta og egen sak). Arvinger og familiebedrifter dominerer.

Først til neste år vil Raa gjøre et byks oppover på de offentlige skattetallene. Han har allerede lagt merke til at mange av formuene rundt Bergen er svært stabile.

— Jeg håper for byens del at noen av de pengene kan brukes til å starte ny virksomhet og få til utvikling. Det er viktig for byen at folk tør å satse. Man må lytte til dem som kommer med en god idé, og som har noe de virkelig tror på.

Blir ved sin lest

Låsesmeden har selv blitt ved sin lest. Han fortsatte som sjef for låsevirksomheten etter salget.

— Det er viktig for meg at jeg fortsatt kan drive selskapet videre og gjøre god butikk. Det er for mange som selger og skal begynne med noe annet som de ikke har peiling på.

— Du kunne jo latt være å jobbe?

— Jo, men jeg er ikke bygget for det. Da har ikke livet mye mening.

Disse tjente best i Hordaland i fjor

Disse tjente best i Sogn og Fjordane i fjor