Nå havner de falske koftene i Samisk Parlamentarisk Råd.

Av utseende er Texas-koften lik den tradisjonelle samekoften. Det amerikanske selskapet selger koften sammen med andre karnevalsplagg som vampyrer, hekser og trollmenn.

Plaggene markedsføres som «Blue Lappland Scandinavian funny halloween costume», og selges for drøyt 50 dollar pr. stk.

NRK Sameradioen brakte nyheten om koften, og reaksjonene lot ikke vente på seg.

– Generelt er det forbudt for andre enn samer å bruke koften. Dette gjelder også plagg som ligner, sier Mattis Åhren, ansvarlig for Samerådets menneskerettighetsarbeid, til NRK Sameradioen.

Sametingspresident Egil Olli mener samer må bli spurt om deres tradisjonelle kofte skal kunne benyttes til karnevalskostyme. Han vil ta saken opp i Samisk Parlamentarisk Råd, og ber om at det fattes et prinsipielt vedtak.

– Vi burde absolutt hatt noen redskap for å kunne stanse en slik Texas-kofte. Jeg forstår godt at mange reagerer på dette, sier Olli.

– Tradisjon som går i arv

Direktør Inga Hermansen Hætta ved Duodji-instituttet, som er et kompetansesenter for samisk håndverk, vil gå til domstolen for å få stanset karnevalsdrakter og annet tull basert på samekoften.

– Vår kofte har lange tradisjoner. Den er bygd på historie og kvalitet, og dette å sy kofte går i arv mellom generasjonene. Akkurat nå er det mange mødre og bestemødre som syr kofter klare til årets konfirmasjon, sier hun til Aftenposten.

Mens norske bunader sys etter fastsatte regler, og har et eget bunadspoliti gjennom Husfliden, har ikke den samiske koften samme beskyttelse.

– Det finnes åtte grunnmodeller av samiske kofter, og innen hver region blir man enig om hvordan koften eventuelt kan utvikles, sier hun.

Flere bruker kofte

Hætta mener alle samekofter må produseres i Sameland (samenes tradisjonelle leveområder), og forteller at stadig flere bruker kofte også til hverdags.

– Koften er viktig for den samiske identitet. Derfor må flåsete juks fra Texas og annet koftetull stanses, sier Hætta som vil ta initiativ til at Menneskerettighetsdomstolen skal se på denne saken.

På samiske nettsteder går debatten. «Når samebarn leker med cowboykostyme, bør barn i Texas kunne leke med samekofte», mener en innsender. Andre skriver at Texas-koften tenderer til snikrasisme, mens atter andre synes takhøyden må være stor i Sameland, og at man heller må smile av karnevalskofter.

Da reineier Isak Buljo i fjor vår giftet seg med sin Sara Siri, fulgte de urgamle koftetradisjoner. Mødre og søstre sydde og fulgte gamle tradisjoner.

– Vi tar dette med kofte seriøst. Det er viktig å bruke koften riktig, sier Buljo, som de siste ukene har fulgt reinflokken på fjellet, og han har ikke engasjert seg i debatten rundt Texas-koften.