DNB dømt for å ha lurt kunder i Litauen

Vilnius-domstol mener banken har lurt kunder til å kjøpe risikable spareprodukter. Bankledelsen varsler anke.

Publisert Publisert

FS00010783.jpg Foto: INTS KALNINS/REUTERS

  • Ekroll
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Den regionale domstolen i Vilnius har for første gang gitt en investor medhold i at DNBs litauiske filial har solgt spareprodukter uten å opplyse om den reelle risikoen, og at transaksjonen derfor er ulovlig.

Avgjørelsen kommer i en enkeltsak knyttet til en kontroversielle salg av spareprodukter. Over 600 kunder i Litauen har investert i slike finanspakker for nærmere 1,6 milliarder kroner.

— Rettens holdning er endret

Salgene skjedde under kredittboomen i Baltikum i 2006 og 2007. Da pekte alle økonomiske piler oppover og avkastningshungrige investorer med skyhøy optimisme kastet seg på investeringstoget til daværende DNB Nord Bankas AB.

IfølgeFinanstilsynet i landet skal kundene ikke har vært tilstrekkelig informert om risikoen spareproduktene innebar.

- De første sakene var i 2009, men der gikk avgjørelsene i favør av banken. Avgjørelsen i desember er første gang vi ser en endring i rettens holdning, sier Kestutis Kupsus til Aftenposten.no.

Han leder den litauiske organisasjonen "For Honesty in Banking", som arbeider for større åpenhet i landets banksektor, og har tett kontakt med kunder som kjemper mot DNB i retten.

Kestutis Kupsus har tett kontakt med flere av kundene som føler seg lurt av DNB Nord Bankas (Nå DNB). Foto: PIX STUDIO, VILNIUS

— Det viktigste er at retten slår fast at det er har vært mangel på skikkelig informasjon om risikoen ved kjøpet av disse spareproduktene. Konsekvensene har vært store tap og ødelagte liv, sier Kupsis.

Tapte 220 millioner

I en rapport utarbeidet av det litauiske Finanstilsynet er det anslått at kundene tapte 220 millioner kroner på investeringene da det internasjonale finansmarkedet raste sammen i 2008. I samme rapport skriver tilsynet at de «ikke vil tolerere en slik uprofesjonell opptreden» og at «en skruppelløs aktør er nok til at tilliten (til finansmarkedene) blir ødelagt».

Flere av sakene har allerede vært gjennom det litauiske rettssystemet uten at kundene i har blitt hørt.

— Såvidt jeg vet er dette første gang retten har tatt investorens side. Flere kunder forbereder nå lignende saker, og denne rettsavgjørelsen vil derfor være svært viktig for dem, sier advokat Marius Liatukas til den litauske næringslivsavisen Verslo Zinios.

- Det vil gjøre hele banksektoren mer bevisst på hvordan de forholder seg til kundene og hvordan man opererer når man selger slike kompliserte spareprodukter, sier Kupsus til Aftenposten.no.

Han er samtidig oppgitt over det han opplever som liten vilje fra DNB til å komme frustrerte kunder i møte.

— Vi tror de vil gjøre det de kan juridisk for å slå tilbake. Foreløpig har vi ikke sett noen forhandlingsvilje, sier han.

DNB vil anke

DNB ble eneeier av det som den gang het DNB Nord Bankas for ett år siden. Bankledelsen i Norge opplyser at de vil ta saken videre i rettssystemet.

- DNB i Vilnius anker denne avgjørelsen videre, og mener at alle lover og markedsregler er fulgt i denne saken. Det har også tidligere rettsprosesser konkludert med, skriver informasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB i en e-post.

En lignende sak er for tiden til behandling i det norske rettsapparatet. Småsparer Ivar Petter Røeggen har tatt opp kampen med DNB etter at han mente seg lurt av banken. Røeggen hevdet DNB hadde lurt ham ved å selge spareprodukter som reklamerte med store gevinster og lav risiko, noe som førte til økonomisk tap.

— Den litauiske saken har ingen sammenheng med saker i det norske rettssystemet, men vi ser selvsagt også om det er noe vi kan lære av prosessene som pågår i Baltikum, skriver Midteide.

Røeggen vant første runde i Oslo tingrett, men da DNB anket til lagmannsretten fikk de medhold. Saken er nå anket videre til Høyesterett.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Røeggen tapte mot DnB NOR

  2. Dårlige råd er dyre