Gasseksplosjon på Aker Solutions på Stord

12 personer undersøkt av helsepersonell etter hendelsen, opplyser selskapet. Ingen av dem skal være alvorlig skadet. Ifølge politiet var det «stor kraft» i eksplosjonen,

Aker Solutions verft, tidligere Kværner Stord. Bildet er tatt i 2019.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Selskapet opplyser at de vil gjennomføre en intern granskning av hendelsen. Politiet jobber fredag ettermiddag med taktiske undersøkelser på stedet.

– Det har vært et kraftig smell, og det har vært stor kraft i eksplosjonen som har resultert i at stål har brettet seg og gjenstander er blitt flyttet, sier operasjonsleder Jøran Solheim til E24.

Odd Naustdal, kommunikasjonsarbeider i Aker Solutions, sier til E24 at eksplosjonen oppstod etter at gass ble antent i en kulvert på verftsområdet.

– Vi jobber med å få oversikt over situasjonen, sier Naustdal til E24 fredag ettermiddag.

Meldingen om eksplosjonen kom 11:47. Selskapet opplyste først at fem personer som var i nærheten av eksplosjonen er sendt til bedriftshelsetjenesten for å utrede skadeomfanget.

– De er sendt til bedriftshelsetjenesten, så foreløpig er det lettere skader, forklarer han.

Rundt to timer senere opplyser selskapet at til sammen 12 personer har vært til sjekk. Av disse er én person sendt videre til legevakt. Det skal dreie seg om lettere skader.

Etterforsker

Operasjonsleder Helen Rygg Ims i Sør-Vest politidistrikt opplyser klokken 14.10 at politi og brannvesen er på stedet.

– Vi er tidlig i etterforskningsfasen, og det er for tidlig å si noe mer enn det vi har gått ut med på Twitter, sier Ims.

Politiet fikk klokken 12.29 melding om gasseksplosjonen.

Gassmilliarder renner inn: – Godt nytt for Equinor og staten

Flere prosjekter på verftet

Naustdal i Aker Solutions opplyser at selskapet jobber med flere prosjekt på verftet, blant annet en tilleggsmodul til Johan Sverdrup, en oppgraderingsmodul til Njård og prosjekter til Johan Castberg.

Naustdal forteller at de ikke har et eksakt tall på hvor mange som befant seg på verftet, men at det er 1.700 faste ansatte, flere på hjemmekontor og noen innleide.

Hendelsen er også varslet til offentlige nødetater og arbeidstilsynet.

Monica har jobbet 30 år innen olje og gass. Nå vil hun rydde opp.

Sammenslåing og nybygg

Fusjonen mellom Aker Solutions og Kværner ble gjennomført i fjor, og i november begynte selskapene å fungere som ett. Verftet på Stord, ble dermed en del av Aker Solutions.

Verftet på Stord er en del av forretningssegmentet «Topsides Facilities». Kværner besluttet  i 2018 å investere 370 millioner kroner i et nytt kai- og produksjonsområde på vestsiden av verftet på Stord.

Arbeidet med verftsutvidelsen startet i 2018 og var Norges største kaiprosjekt de siste årene. Det nye verftsområdet inkluderer 17.000 kvadratmeter nytt produksjonsareal, en 266 meter lang ny kaifront, en 2.000 kvadratmeter stor ny kaipir, dypvannsområde med dybde på 16 meter og 100 meter forlenget kranbane for den 1.050 tonns traverskranen «Storen».

Publisert: