Norge har utbetalt ti milliarder i kontantstøtte til bedrifter

Ordningen som har gitt kontantstøtte til mer enn 37.000 virksomheter siden pandemiens utbrudd har nå passert 10.000 millioner kroner.

STØTTE-STATSRÅDENE: Det er finansminister Jan Tore Sanner (H) og næringsminister Iselin Nybø (V) som har hatt ansvar for kompensasjonsordningen for bedrifter det siste året.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Støtten som skal være en kompensasjon for stort inntektsbortfall som følge av pandemien skal dekke faste kostnader som husleie, lys, varme og andre uunngåelige kostnader.

De bransjene som har fått mest er:

  1. Overnattingsvirksomheter (mer enn 1,8 mrd.)
  2. Serveringsvirksomheter (mer enn 1,3 mrd.
  3. Sjøfart (rundt 800 mill.)

Til sammen har over 26.000 bedrifter mottatt støtte over flere perioder.

Oslo er kommunen som har mottatt mest støtte med mer enn 3,7 milliarder støttekroner utbetalt.

Næringsminister Iselin Nybø vil ikke bruke «10 milliarders jubileet» til å vurdere om hvorvidt kompensasjonsordningen har vært en suksess.

– Nei, det er for tidlig å bedømme, men ordningen har vist hva vi er stand til å få på plass på kort tid, sier Nybø til E24.

Les også

Norske strippeklubber har fått over en million i kontantstøtte

Finansminister Jan Tore Sanner (H) (t.v.), administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid (nr. 2 f.v.), administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen (nr. 2 f.h), administrerende direktør i Finans Norge, Idar Kreutzer (bak) og leder i LO, Hans-Christian Gabrielsen (bak t.h.) deltar på pressekonferanse om kompensasjonsordning til bedrifter den 27. mars i fjor.

Det ene næringsministeren ville gjort annerledes

Nybø mener det at man nå passerer ti milliarder i utbetalt støtte viser at ordningen har vært viktig for bredden av norsk næringsliv.

– Kompensasjonsordningen har vært ryggraden blant støtteordningene til næringslivet.

– Sett i etterkant, hva ville man gjort annerledes om man skulle utforme ordningen i dag?

– Da ville jeg laget ordningen med Brønnøysundregistrene fra starten av. Sett i ettertid har det vært en langt bedre måte å løse det på, men det var umulig å forutsi i mars i fjor.

Da ordningen ble lansert var det Skatteetaten som hadde ansvar for løsningen.

– Hvor lenge vil man fortsette å betale ut penger fra ordningen?

– Vi har jo sagt at vi skal bidra så lenge det er nødvendig, men nå har vi tatt ned taket og løftet gulvet for dem som kan motta støtte, sånn at de største selskapene må finne andre måter å hente penger på.

Har fått ris og ros

«Å få ordningen ut raskt fremover millimeterrettferdighet» har vært slagordet brukt av Nybø og regjeringen i svært mange sammenhenger.

Arbeidsgiverorganisasjonene NHO og Virke har kranglet om hvem av organisasjonene som kom med forslaget om kontantstøtte til bedriftene, men begge organisasjonene påvirket innretningen av ordningen, og var strålende fornøyd da den ble lansert.

Senere har begge også kritisert regjeringen for manglende utvidelser.

Men kritikken har også kommet fra andre kanter:

TAPER STORT: Scandic-konsernet har tapt store penger under coronakrisen, men er også et de selskapene som har mottatt mest gjennom kompensasjonsordningen, selv beløpet blekner sett opp mot tapene.

Scandic: – Gunstigste støtte i Norge

En av bedriftene som har mottatt aller flest støttekroner, og som tilhører bransjen som har fått mest i støtte, er Scandic Hotels.

Til sammen har den børsnoterte hotellkjeden fått rundt 336 millioner kroner i støtte.

– Uten støtten hadde det vært betydelig vanskeligere å komme seg gjennom krisen, og støtten har blant annet bidratt til å hindre ytterligere og unødvendige oppsigelser, sier finansdirektør Snorre Moe Scandic Hotels Norge i en mail til E24.

Les også

Silje mister jobben etter 20 år i Scandic: Nødvendig, sier HR-sjef

– Hvordan har den norske ordningen vært sammenlignet med andre markeder dere opererer i?

– Scandic har virksomhet i hele Norden, samt Tyskland og Polen. Frem til nå har kompensasjonsordningene vært gunstigst i Sverige og Norge. I Danmark har de vært noe svakere, og i Finland, Tyskland og Polen ubetydelig, sier Moe.

– Noen mener at selskaper som er notert på børs burde hentet alle pengene man trengte i markedet, hva tenker dere om det?

– Myndighetenes restriksjoner har bidratt til en stor reduksjon i aktiviteten og omsetningen på våre hoteller, og da oppleves det rettferdig at vi også får bistand gjennom offentlige støtteordninger, sier finansdirektøren og legger til:

– Når det er sagt, har Scandic ved flere anledninger vært ute i markedet og hentet midler – både gjennom en rettet emisjon, økte kredittrammer hos våre bankforbindelser og senest gjennom utstedelse av obligasjoner.

Anslo å bruke femgangeren

Da ordningen ble lansert anslo regjeringen å bruke 50 milliarder kroner.

Men behovet for støttepenger ble langt ifra så stort som regjeringen forutså, og derfor har anslaget for hvor mye penger man trenger til ordningen stadig blitt redusert.

I september i fjor anslo regjeringen at ordningen ville koste rundt 30 milliarder kroner.

I disse dager ferdigstilles tusenvis av årsregnskaper fra norske bedrifter, og det gjenstår å se hvor mange som sitter igjen med penger på konto og utbytte til eierne, samtidig som man har mottatt kontantstøtte. Finansminister Jan Tore Sanner har ikke ønsket å nedlegge noe utbytteforbud, og det vil heller ikke næringsministeren:

– Men jeg har en forventning om at folk viser moderasjon, sier Nybø

Publisert: