Storinvestorer inn i norsk biotekforskning

Det svenske PE-fondet Healthcap og danske Novo Holding går for første gang inn i ekstremt tidlig-fase norsk bioteknologi.

Georg Vo Beiske i Healthcap og Joao Ribas i Novo Holding
  • Ina Vedde-Fjærestad
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

– Tribune Therapeutics er et av de tilfellene hvor forskningsmessig gjennombrudd møter et sterk medisinsk behov, noe som gjør det til en attraktiv mulighet å bygge et selskap, sier senior associate i Novo Holdings, João Ribas til E24.

København-baserte Novo er et av verdens største life science-investorer, mens Healthcap er et svensk venturekapitalfirma kjent for å investere i helse og bioteknologi. Sistnevnte er blant annet også aksjonær i børsnoterte Targovax.

Sammen med to norske forskerne Håvard Attramadal og Ole Jørgen Kaasbøll, skal de nå bygge opp selskapet Tribune Therapeutics.

Drømmen er å utvikle en behandling for fibrose, som er arrdannelse som er et resultat av mange ulike sykdommer og kan oppstå i for eksempel lunge, nyre og lever (se faktaboks).

​Det er i dag et stort behov for ny og mer effektiv behandling av denne sykdommen.

Forskerlegene og gründerne bak Tribune Therapeutics Håvard Attramadal og Ole Jørgen Kaasbøll foran en FPLC-maskinen, som brukes til å rense rekombinante proteiner; altså varianter av deres «lead molecule».
Les også

Her skapes morgendagens biotekstjerner

– Både HealthCap og Novo er investorer som har betydelig erfaring og solid track record med å kommersialisere og å utvikle legemiddelkandidater til markedet, sier professor Håvard Attramadal.

– Det er med andre ord investorer som har den kompetansen som er nødvendig for bringe legemiddelkandidater til klinisk utprøving på mennesker.

Sammen med forskerlege Ole Jørgen Kaasbøll har de etter mange års forskning funnet ut hvordan et signalmolekyl som er sentralt for utviklingen av fibrose fungerer, og på den måten funnet opp et molekyl som kan utvikles til å behandle fibrose.

En eksklusiv lisens på videreutvikling av molekylet ble forhandlet frem med Inven2 i starten av 2021.

Inven2 er en teknologioverføringsbedrift (TTO) eid av Helse Sør-Øst og Universitetet i Oslo.

Gjøres klar for kliniske studier

Dette er bioteknologi i ekstremt tidlig fase.

Så tidlig at de ennå ikke har begynt å teste på ordentlige pasienter.

Med Novo og Healtcap inne på eiersiden, vil det nå bli mulig for Tribune å gjøre seg klar til denne fasen.

Planen framover er å velge indikasjon, det vil si hvilken sykdom, de i første omgang skal konsentrere seg om.

Før man kan starte studier i mennesker kreves det ytterligere forskning og utvikling av molekylet. Et viktig første steg er produksjon av molekylet i større skala.

– Verdensledende

– Forskningen er av veldig høy kvalitet og pasientene har et stort behov for nye legemidler, sier Georg Vo Beiske fra risikokapitalfondet Healthcap.

– Ole og Håvard sin forskning på denne familien av proteiner som prosjektet er fokusert på, er verdensledende. Samtidig var de veldig nysgjerrige på den kompetansen og nettverket som Healthcap kunne bidra med. Det gjorde at vi raskt begynte å diskutere hvordan vi kunne jobbe videre sammen, sier Vo Beiske som vil gå inn som administrerende direktør i Tribune Therapeutics.

– Vi skal bygge Tribune Therapeutics fra bunnen og opp slik at vi kan ta dette fra et forskningsprosjekt til et kommersielt bioteknologiselskap som kan utvikle et biologisk legemiddel.

Georg Vo Beiske i Healthcap og forsker Ole Jørgen Kaasbøll ved UOS/UIO.
Les også

Slik lykkes du med norsk biotek internasjonalt

Vil ikke ut med sum

– Håvard og Ole har over lang tid vist banebrytende forskning rundt mekanismene og utviklingen av fibrose, sier João Ribas i Novo.

– Vi ønsker å være ledende innenfor utviklingen av bioteknologiselskaper, og det gjør vi ved å identifisere banebrytende forskning og hjelpe nye selskaper med nettopp det.

Healthcap og Novo Seeds har jobbet sammen for å legge en strategi og utviklingsplaner, og da ble det også finansieringen en naturlig del, ifølge Ribas.

– I denne finansieringsrunden håper vi å kunne etablere en pakke med «proof-of-concept»-data som viser behandlingens effekt og sikkerhetsmarginene til den nye tilnærmingen som Håvard og Ole står bak. Med sterk data venter vi at Tribune vil kunne ha en behandling for fibrose for flere kliniske indikasjoner.

Investorene ønsker ikke å gå ut med detaljer rundt finansieringen utover at det er en såkornsrunde.

Investeringen fra Healthcap sin side er gjort fra fondet «Healthcap VIII» .

Flasker som inkuberes på laben. I flaskene lages det protein, som er en del av framgangsmåten for å lage legemiddelkandidaten til Tribune Therapeutics.

Fikk ideen i 2017

Arbeidet med utvikling av en potensiell ny behandling av fibrose startet i 2017, og i 2018 begynte forskerlegene å øyne mulighetene for at dette kunne utvikles til en ny behandling.

– Videre var responsen vi fikk fra industrien god, noe som ga oss tro på at det vi jobbet med i laboratoriet også kunne ha potensial for faktisk å komme til nytte i behandlingen av pasienter, sier Kaasbøll.

Novo viste tidlig interesse, og bevilget penger til å videreutvikle ideen høsten 2018.

– Våren 2019 ble vi invitert til Novo Seeds hovedkontor i København for å presentere våre data. De var veldig positive til vår innovasjon og indikerte tidlig at de ville forlenge prosjektstøtten. Våren 2019 ble vårt innovasjonsprosjekt også tatt opp på Universitetet i Oslo sitt innovasjonsprogram – SPARK.

Deretter ble Kaasbøll invitert til å delta på Nordic Life Science Days, en årlig nordisk biotekkonferanse, sammen med Ken Rosendal fra Inven2.

Her kom de i kontakt med flere fra industrien og investorer som ytret interesse for hva de to forskerlegene jobbet med, deriblant Georg Vo Beiske fra Healthcap.

Høsten 2019 ble de invitert til Stockholm for å presentere prosjektet i mer detalj for partnerne i HealthCap, og resten er historie.

– Utover 2020 ble det etter hvert klart at HealthCap og Novo var interessert i å gå sammen om å kommersialisere vår innovasjon, sier Kaasbøll som går inn som forskningssjef i Tribune.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Ekspertenes biotekfavoritter i urolige tider

  1. Bioteknologi
BT anbefaler

– Jeg kunne vært et annet sted i dag om noen hadde fanget meg opp

– Hadde noen fanget meg opp i en tidlig fase, ville jeg kanskje vært på et annet sted i dag, sier Cecilie Baldersheim.

LES SAKEN