Nå nekter norske oppdrettere å kjøpe soya fra selskaper som hugger regnskog

Laksefôr blir mer bærekraftig. Norske oppdrettere presser leverandører til å stoppe all produksjon av soya fra truede regnskoger. Regnskogfondet kaller det banebrytende.

Illustrasjon av oppdrettslaks.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Norsk oppdrett har tidligere fått sterk kritikk for å bidra til avskoging i Brasil.

Laksefôr inneholder soyaproteiner. Soyaproduksjon anses som én av de største årsakene til avskoging i Sør-Amerika. Cargill, som leverer fôr til norsk laks, er blant verstingene.

Nå markerer oppdretterne et gjennombrudd: Alt laksefôr blir avskogingsfritt. Det har de tre selskapene som leverer soya til Norge, CJ Selecta, Caramuru og Imcopa, gått inn for.

De skal ikke handle med soya dyrket på brasiliansk land avskoget etter august 2020.

– Dette er stort. Vår bransje har utfordringer å løse. Vi må ikke bare få en bærekraftig matproduksjon, men også verdikjede, sier Kristina Furnes til Aftenposten/E24.

Hun er kommunikasjonssjef i Grieg Seafood.

Dette bildet er tatt i Mato Grosso-delstaten vest i Brasil i oktober. Her er avskogingen størst, ifølge brasilianske myndigheter. Her har skogen måttet vike for dyrking av soyabønner.

Regnskogfondet: – Hipp hurra

Oppdrettsbransjen har i lang tid forpliktet seg til å bruke avskogingsfri soya. Men nå kan disse soyaleverandørene heller ikke levere avskogingssoya til andre kunder.

En sånn forpliktelse har ingen brasilianske soyaselskaper tidligere gjort.

Et uavhengig system skal sikre at selskapene oppfyller forpliktelsen. Det er i tråd med forslag fra brasilianske miljøvernorganisasjoner, inkludert WWF Brasil.

Ida Breckan Claudi er seniorrådgiver i Regnskogfondet. Hun får ikke rost initiativet nok.

– Vi gir vårt uforbeholdne hipp hurra. Dette er forbilledlig. Norsk oppdrettsnæring har vært med på å presse frem dette. Dette kan bli banebrytende, sier hun til Aftenposten/E24.

Regnskogfondet mener svine-, kylling- og biffprodusentene henger etter.

– De burde stille samme krav, sier Claudi.

Også kjøttnæringen bruker bare soya med ProTerra-sertifisering. Det betyr at soyabønnene ikke er produsert på områder avskoget etter 2008. De har imidlertid ikke samme krav til at leverandørene er helt avskogingsfrie.

Cargill forplikter seg ikke

Også WWF Brasil roser initiativet.

– Vi feirer denne beslutningen. Dette er drevet frem av næringslivet, sier leder Maurício Voivodic i en pressemelding.

Endringen skjer etter lang tids press fra fôrprodusentene. Skretting, Cargill Aqua Nutrition, Biomar og Mowi har alle stått samlet.

Det har de gjort gjennom programmet «Aquaculture Dialogue for Sustainable Soy Sourcing from Brasil».

– Det er viktig å påvirke selv om vi er små, sier Leif Kjetil Skjæveland.

Han er bærekraftansvarlig og samfunnskontakt i Skretting Norge.

– Soya er et viktig alternativ til villfisk i fôr. Vi kan ikke bruke mer villfisk enn det vi gjør. Derfor trenger vi gode, vegetabilske råvarer. Brasil er en viktig leverandør, så lenge de gjør det på den riktige måten, legger han til.

Det er imidlertid én hake: Cargill Aqua Nutrition sitt morselskap, Cargill, har ikke forpliktet seg.

Ikke i mål

Også oppdretterne Grieg Seafood, Lerøy, Cermaq, Norway Royal Salmon og SinkabergHansen har bidratt i kampen.

Flere globale aktører har i høst presset på for at de brasilianske soyaselskapene skal bli avskogingsfrie. De som leverer til norsk laks er de første som går med på kravet.

Financial Times omtalte den globale aksjonen før jul.

– Dette er et viktig steg, sier Furnes i Grieg Seafood.

– Men er dere avskogingsfrie så lenge Cargill ikke forplikter seg?

– Vi får ikke soya fra Cargill i Brasil. Men vi er ikke i mål. Vi legger stadig press på Cargill, sier hun.

Publisert: