Frp går inn for å fjerne all eiendomsskatt i 2024

I sitt alternative budsjett lanserer partiet mandag en bratt nedtrappsplan for eiendomsskatten – og tidfester sitt lenge uttalte mål om å fjerne den fullstendig.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

– Nå straffer det seg ekstra for de kommunene som har trosset stortingsflertallets vedtak om å redusere eiendomsskatten. For skatten skal bort og det innen 2024, sier kommunalpolitisk talsmann Helge André Njåstad til E24.

I det alternative statsbudsjettet som Frp legger frem mandag, konkretiserer partiet hvordan kommunene omsider skal fratas en betydelig inntektskilde:

  • Skattesatsen kuttes fra fire til to promille i 2022
  • Kommunene mister muligheten til å beregne boligverdiene med takstmenn
  • Og fra 2024 skal all eiendomsskatt på norske hus og hytter vekk
Les også

Regjeringen tvinger 101 kommuner til kutt: Her skrelles eiendomsskatten mest

– Blir fort praktisk politikk

I regjering fikk Frp gjennomslag for flere eiendomsskattekutt. Njåstad varsler at de vil jobbe hardt for å få gjennomslag også for planen om de nye kuttene:

– Forslagene er ikke bare et alternativt budsjett, dette er saker vi helst vil forhandle inn i budsjettforhandlingene i høst og videre blir det fort praktisk politikk om Frp kommer inn i regjering igjen fra 2021, sier Frp-profilen.

– Eiendomsskatten har vært en kampsak for meg og partiet i mange år. I vårt alternative budsjett setter vi et helt klart mål på når skatten på hus og hytter skal være fjernet i sin helhet, fortsetter Njåstad.

Foruten planen om å trappe eiendomsskattesatsen ned til null, foreslår partiet at kommunene fratas dagens mulighet til å velge om eiendommenes verdi skal beregnes med tall fra Skatteetaten, eller lokale takstmenn som reiser rundt på eiendommene.

Les også

Statnett tapte i retten – må betale eiendomsskatt

«Smutthull»

Takstmann-metoden har møtt skarp motstand fra kritikere som påpeker at kommunene har en egeninteresse av å få verdien så høy som mulig, noe man frykter kan påvirke oppdraget takstmennene gis.

Frp mener kommunene ikke skal få velge, men at alle heller må bruke tallene fra sentralt hold. I det alternative budsjettforslaget heter det:

«Den lokale takseringen har blitt et smutthull og en hvilepute for skattehungrige lokalpolitikere samtidig som det er en alt for tilfeldig takseringsgrunnlag. Kommunal taksering er også en dyr løsning for kommunene. Skatteetatens verdigrunnlag for beskatning av boliger er foreløpig en modell som kan forbedres dersom den skal benyttes for å sette en takst, men modellen er langt bedre enn den tilfeldige og dyre takseringen i kommunene.»

Publisert: