Equinor forlater Nicaragua og Mexico: Vil også selge i USA, Canada og Argentina
Equinor fortsetter å rydde opp i flere av utenlandseventyrene. For andre gang i år annonserer utenlandssjef Al Cook at oljegiganten skal ut av land og satsinger.

– Det kraftige prisfallet i fjor viste sårbarheten i porteføljen vår. Porteføljen har alltid vært verdifull ved høye priser, men vi løfter nå frem et nytt fokus ved å skape motstandsdyktighet ved lavere priser, sa Al Cook.
Tirsdag entret han podiet på Equinors kapitalmarkedsdag, fem måneder etter han tok over ansvaret for selskapets internasjonale olje- og gassvirksomhet.
Noen av overskriftene fra kapitalmarkedsdagen er en fremskynding av fornybar- og klimamålene, i tillegg at utbyttene økes og det skal kjøpes tilbake aksjer for 15 milliarder det neste halvannet året.
Samtidig tas det grep for at olje- og gassvirksomheten skal generere mest mulig avkastning fremover.
Allerede i januar varslet Cook at det ville bli tatt grep i porteføljen, etter mange år med tap.
Cook fortalte E24 den gang at Equinor skulle forlate Australia, Emiratene, Australia, Myanmar og Sør-Afrika.
Tirsdag ble Nicaragua og Mexico er lagt til på den listen. I tillegg er det klart at Equinor vil ut av følgende felt:
- Baja del Toro Este i Argentina – Equinor sikret seg 90 prosent eierskap og operatørskapet i november 2017
- Aguila Mora Noreste i Argentina – ligger like i nærheten av Baja del Toro Este
- Terra Nova i Canada – et oljefelt utenfor kysten av Canada som startet produksjonen i 2002. Eierskapet på 15 prosent kom via fusjonen med Hydro. Operatør er Suncor Energy (tidligere Petro-Canada)
- Austin Chalk i Louisiana, USA – Equinor kjøpte seg inn her i 2018 for om lag en halv milliard kroner
- Utica (operatørskapet) i USA – en skifergassformasjon i nordøst-USA.
– Noen av disse (salgene, journ.anm.) er mindre enn andre, men sammen utgjør dette en betydelig endring, sa Cook.
Ser man på det store bildet har Equinor gått fra å være til stede med olje- og gassfelt i 30 land i 2017 og ned til rundt 15 land i år.
Les mer fra Equinors kapitalmarkedsdag:
Ferske planer fra Equinor: Øker utbyttet og fornybarinvesteringene
Vil satse nær 200 milliarder på fornybar energi
Kritiske til Equinors klimamål: – Har tenkt å fyre opp under klimabålet
– Skal bare operere felt offshore
Equinor har fått stor kritikk for flere av satsingene utenlands og det er særlig en del av satsingene på land som har fått kritikk.
Tapene på USA-satsingen er oppe i rundt 200 milliarder, inkludert salget av Bakken-feltet som ble gjort tidligere i år.
Listen over satsinger som har fått kritikk inneholder imidlertid mer enn USA.
ABG Sundal Colliers kjente analytiker John Olaisen har også pekt på korrupsjonsskandalen i Iran, ekspropriasjonen i Venezuela, oljesand i Canada, letesatsingen i Tyrkia som ble droppet og satsingen på land i Argentina.
Så sent som på tampen av 2019 investerte Equinor ytterligere 1,64 milliarder kroner på land i Argentina.
Equinor gikk inn i Argentina i 2017 og det har vært en stor satsing der selskapet både har satset på olje og gass på land og offshore, samt fornybarprosjekter.
Selv om Equinor nå forlater Aguila Mora Noreste og Baja del Toro Este, er selskapet fortsatt til stede på land i Baja del Toro og Bandurria Sur, som også ligger midt i Argentina.
– Fremover skal vi bare operere felt offshore og vi skal ikke lenger operere ukonvensjonelle ressurser på land, sa Al Cook under tirsdagens presentasjon.
Han pekte på at Equinor i de feltene de er til stede i vil lene seg på partnere med lokal ekspertise som operatør, enten det er snakk om Chesapeake og South Western i USA eller statseide YPF i Argentina.
Disse 28 feltene vil Equinor bygge ut dette tiåret
Åpner for flere salg
Fra analytikerhold ble Al Cook spurt om hvorfor de ikke trekker seg ut av flere land. Cook åpnet for at han ikke er ferdig:
– Dagens presentasjon er en milepæl, ikke destinasjonen. Vi har annonsert en pakke av salg og satt en klar retning for den internasjonale porteføljen. Samtidig har vi et solid grunnlag andre steder der vi har 30 års erfaring som vi vil bygge videre på og ikke kaste bort, sa Cook.
– Hvis vi skal selge oss ut et sted må vi sikre høy verdi. Vi var veldig fornøyd med prisen vi fikk på Bakken, men det var snakk om en transaksjon som tok måneder om ikke år, fortsatte han.
Equinor solgte til slutt eierandelen sin i Bakken-feltet for 7,6 milliarder kroner, men tok samtidig et tap i regnskapet på 2,5 milliarder (300 millioner dollar) på vei ut.
Dette tapet i regnskapet kom på toppen av en rekke tidligere nedskrivninger, og fra analytikerhold ble det anslått at Equinor satt igjen med rundt 16 øre på hver krone som ble investert.